Četvrtak 27.02.2014.
20:38 >> 22:23h
Beta

Keri: Dobio sam garanciju od Rusije

SAD ocenile da se smenjeni predsednik Ukrajine Viktor Janukovič "odrekao svojih ovlašćenja" kao šef države
 

Keri je rekao da mu je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov preneo da su velike vojne vežbe u blizini Ukrajine, u kojima učestvuje oko 150.000 pripadnika kopenene vojske, avijacije i mornarica, bile ranije planirane i da nikako nisu povezane s krizom u toj zemlji.

Na konferenciji za novinare u Vašingtonu s nemačkim ministrom spoljnih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom, Keri je još rekao da će nastaviti da prati akcije Rusije kako bi se uverio da ona poštuje svoju reč.

"Svi moraju da se uzdrže i da izbegavaju provokacije", rekao je američki državni sekretar. On je dodao da SAD podržavaju odluku ukrajinskog parlamenta o izboru prelazne vlade koja će voditi zemlju do opštih izbora u maju.

U saopštenju izdatom pre konferencije za novinare u Vašingtonu, Štajnmajer je naveo da nova ukrajinska vlada mora da "pokaže da je vlada svih Ukrajinaca i da radi s međunarodnim institucijama i sa svojim susedima kako bi zemlja bila finansijski stabilizovana".

"Istok i Zapad ne smeju da se svađaju oko budućnosti Ukrajine", istakao je nemački ministar.

Janukovič se odrekao ovlašćenja

SAD su danas pozdravile napore ukrajinskog parlamenta da stabilizuje zemlje i ocenile da se smenjeni predsednik Ukrajine Viktor Janukovič "odrekao svojih ovlašćenja" kao šef države.

Portparol Bele kuće Džej Karni izjavio je da je Janukovič ostavio "prazninu" koju ukrajinski zakonodavci nastoje da popune.

Ranije je u Moskvi saopšteno da se Janukovič nalazi u jednom sanatorijumu u blizini glavnog grada Rusije i da sebe i dalje smatra predsednikom Ukrajine (uz napomenu da ga štite Rusi).

Karni je rekao da SAD očekuju da prelazna vlada obezbedi sigurnost i građanska prava svih građana Ukrajine, uključujući i ruske manjine.

Češka ne priznaje više legitimitet Janukoviča

 

Češka ne priznaje više  legitimitet Viktora Janukoviča kao predsednika Ukrajine, saopštio je šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek.

"Ono što se u Ukrajini desilo jeste gaženje elementarnih principa. Češka ne priznaje Viktora Janukoviča kao legitimnog predstavnika Ukrajine i potpuno razume zašto ga je parlament smenio", kazao je Zaoralek češkim novinarima tokom leta za Kijev.

 

"Kažemo glasno da priznajemo legitimitet ukrajinskog parlamenta i ozbiljno prihvatamo njegove odluke", kazao je Zaoralek i dodao da će se verovatno ministri inostranih poslova V4 u misiji koja je tesno koordinirana sa Briselom umesto u Donjeck kako je planirano, sutra uputiti na Krim.

 

"Stalo nam je do teritorijalne celovitosti Ukrajine, a Krim je sada najrizičnije mesto. Još pre poletanja samo o tome razgovarao sa Miroslavom Lajčakom. U Donjecku je mir, a u Simferopolju je stanje burno", kazao je Zaoralek.

2024 © - Vesti online