Četvrtak 27.02.2014.
18:08 >> 19:59h
Beta

"Samo mrtav Srbin je dobar Srbin"

Iguman Sava je na engleskom napisao poruku, uz komentar da se radi o govoru mržnje na crpskoj crkvi u Đakovici
 

- Srpska pravoslavna crkva snažno osuđuje širenje etničke i verske mržnje protiv srpskog i pravoslavnog nasleđa u Đakovici, napisao je iguman Sava.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju je takođe osudila skrnavljenje pravoslavne crkve u Đakovici i zatražila od međunarodne zajednice da reaguje kako bi se zaustavila netrpeljivost prema Srbima.

U saopštenju Kancelarije se ukazuje da "svaki nekažnjeni zločin vodi ka novim zločinima, pa je i širenje nacionalne i verske mržnje samo nastavak događanja koja su se desila u Đakovici za Božić i zadušnice".

Kancelarija je ocenila da je do ispisivanja poruke na crkvi u Đakovici doveo izostanak javne osude linča, kojem su Srbi bili izloženi 7. januara, i zabrane da na zadušnice obiđu groblja svojih najbližih, kao i činjenica da nema okrivljenih i osuđenih kako za te incidente tako i za ostale zločine nad Srbima u pokrajini.

"Tražimo od nadležnih organa i od međunarodne zajednice da ozbiljno shvate ove poruke mržnje i da preduzmu odlučne korake kako bi se pronašli krivci, jer se samo tako verskoj i nacionalnoj netrpeljivosti može stati na put", navodi se u saopštenju.

Raseljeni Đakovčani zabrinuti zbog antisrpskih grafita

 

Raseljeni Đakovčani izrazili su zabrinutost zbog ispisivanja antisrpskog grafita na manastiru Uspenje Presvete Bogorodice u Đakovici i pozvali međunarodnu zajednicu da konačno spreči nasilje upereno ka Srbima, izjavio je predsednik Udruženja raseljenih Đakovčana Đokica Stanojević.

 

"Grafit ispisan juče na zidu manastira je između ostalog i pritisak na četiri monahinje, jedine koje su preostale u tom gradu od 12.000 Srba, koliko ih je živelo u Đakovici do 1999. godine", rekao je Stanojević, koji je apelova na Kfor, Euleks, institucije u Prištini, da stanu na put nasilju nad Srbima, koje se, usled izostanka osude, više puta ponovilo od Božića kada su kamenovani raseljeni koji su došli na svoja ognjišta da proslave Božić.

 

2024 © - Vesti online