Petak 28.02.2014.
01:45
Beta

Simić: Ukrajinska kriza najozbiljnija posle jugoslovenske

Predrag Simić

Predrag Simić je rekao da su se protesti protiv predsednika Viktora Janukoviča pretvorili u predmet spora Rusije i zapada i da su možda završeni u Kijevu, ali se neredi porenose na delove zemlje pretežno naseljene Rusima, kao što je Krim, gde se nalazi i ruska vojna baza.

"Čini mi se da je ovo do sada najozbiljnija kriza, ozbiljnija čak i od one u Siriji prošle godine, koja može dovesti i do ozbiljne eskalacije, samo je pitanje ko će u ovom trenutku biti spreman prvi da odstupi", kazao je Simić i dodao da je situacija na Krimu već eksplozivna zbog sukoba, da eskalacija neredazavisi od toga kako će na trenutnu situaciju reagovati zapad, ali i da očekuje da će Sjedinjene Američke Države ostati u pozadini.

Govoreći o uticaju situacije u Ukrajini na stanje na Balkanu, Simić je rekao da Ukrajina za Balkan nije veliki ni izvoznik, ni uvoznik, ali da postoji opasnost da se kriza direktno odrazi na dotok gasa.

Kličko: Bosance i Ukrajince muči ista muka

"U slučaju da se nemiri ne završe mogla bi da se ponovi situacija od pre par godina kada je Kijev zavrnuo ventile", kazao je Simić i istakao da bi zbog ukrajinskog scenarija Evropska unija mogla da bude blaža prema Balkanu, jer postoji tendencija da se nemiri prenesu na taj region, i da se već i na primeru BiH videlo da lako moze doći do nemira.

Upitan šta će se dogoditi ako dođe do sukoba Rusije i EU, Simić je rekao da bi Srbija tada bila primorana da bira stranu, što je poslednja stvar koja bi joj odgovarala jer bi izazvala podele slične onima iz 90-ih godina.

Pročitajte još:

Suhoj 27, ponos ruske avijacije

* Ameri u strahu da će Rusija da interveniše u Ukrajini

* Moskva: Ne napadajte Ruse, ne izazivajte rat

* Ruski avioni na granici sa Ukrajinom u borbenoj gotovosti

2024 © - Vesti online