Petak 28.02.2014.
07:48
Vesti

Srbija i dijaspora (5): Vojska kao kamen spoticanja

Vukman Krivokuća: Srbija uložila napor da podigne odnose s dijasporom na viši nivo
 


- Prvi problem koji je opterećivao naše odnose je bilo srpsko državljanstvo. Narodna skupština je 2007. donela novi zakon koji je omogućio da svi uz dokaz o srpskom poreklu mogu postati državljani Srbije uz posebnu pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatraju svojom državom - rekao je Krivokuća.


On je ukazao i da se kao veliki problem nametnulo masovno izbegavanje služenja vojnog roka kod mladih širom sveta, što je krivično delo i povlači dugogodišnju kaznu zatvora.

Servisne službe

- U proteklom periodu smo inicirali osnivanje lokalnih kancelarija za dijasporu pri lokalnim samoupravama u mestima u Srbiji gde ima mnogo dijasporaca. One imaju servisni karakter da našim ljudima u vreme godišnjih odmora pruže svaku vrstu pomoći.

- Skrenuli smo pažnju na taj problem i pokrenuli inicijativu za donošenje Zakona o amnestiji. Više od 10.000 mladih je bilo obuhvaćeno u krivičnom postupku. Zakon o amnestiji je donet 2006. godine i i država Srbija je oslobodila krivičnog postupka sve naše mlade ljude u dijaspori koji su bili u sudskom procesu. To nam je pomoglo da povratimo poverenje dijaspore, jer mnogi su smatrali da su iskorišćeni i da im država ne pruža mnogo, stekao se utisak da državu interesuje samo njihov novac - napomenuo je pomoćnik direktora Kancelarije za dijasporu.

Ukazao je takođe da je prvi Zakon o dijaspori i Srbima u regionu bio prekretnica u odnosima sa dijasporom.


- Srbija se obavezala da poštuje međunarodno pravo, sprovodi zapadne standarde ponašanja i u isto vreme štiti naše državne nacionalne interese i vodi računa o svim našim ljudima ma gde oni živeli, bez obzira na nacionalnu, versku ili političku pripadnost - pojasnio je Krivokuća. - Formirana je Skupština dijaspore i Srba u regionu koja je postala najviše predstavničko telo dijaspore i Srba u regionu. Skupštinu čini 45 delegata dijaspore i Srba u regionu i zaseda jednom godišnje.

Srbija i dijaspora

1. Šalji devize i ne glasaj

2. Deca narodnih neprijatelja

3. Uhode - domari i kelneri

4. Ministarstvo sa osam zaposlenih

Formiranjem saziva Vlade Srbije 2012. godine ukinuto je Ministarstvo za dijasporu, a osnovana je Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.


- Kancelarija je u saradnji sa predstavnicima institucija Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve izradila Akcioni plan za unapređenje i jačanje odnosa matične države i dijaspore kao i Srba u regionu za 2013. i 2014. godinu. Nekoliko godina unazad organizujemo skup naših lekara iz prestižnih svetskih institucija, predavanja stručnjaka na fakultetima. Organizovali smo projekat pod nazivom "Upoznaj državu Srbiju" u kojem su učestvovali naši studenti sa stranih prestižnih univerziteta. Studenti su volontirali u ministarstvima Republike Srbije a završni dokument o volontiranju predali su predsedniku Vlade. Naredne godine su studenti volontirali pri lokalnim samoupravama kako bi stekli realnu sliku o Srbiji a sve to da nakon školovanja daju doprinos razvoju svoje otadžbine.

K  R  A  J

2024 © - Vesti online