Četvrtak 27.02.2014.
13:33 >> 16:10h
Srna

Ruski avioni na granici sa Ukrajinom u borbenoj gotovosti

Ruski borbeni avioni Suhoj T-50
 

Ruske novinske agencije javile su ranije da su zgrade parlamenta i Vlade Krima zauzeli pripadnici jedinica za samoodbranu sa ruskog govornog područja u Ukrajini.

Agencija navodi da su jedinice za samoodbranu nastale spontano i da se prebacuju u regionalnu prestonicu Simferopolj.


U sredu su ispred zgrade parlamenta izbili sukobi između Tatara, koji podržavaju novu ukrajinsku Vladu i proruski orijentisanih meštana Simferopolja.

Pročitajte još:

* Putin naredio proveru borbene gotovosti vojske
* "Ako dođe do podele Ukrajine, Rusija ulazi u rat za Krim"
* Lazanski: U Ukrajini klasičan puč
* Rusija će zaštititi Janukoviča!

Američki ministar Čak Hejgel izjavio je da bi Rusija trebalo da bude transparentna u vezi sa svojom vojnom vežbom duž ukrajinske granice.


On je na konferenciji za novinare na sastanku NATO-a u Briselu rekao da Moskva ne sme da preduzme nijedan korak koji bi se mogao pogrešno protumačiti ili koji bi vodio "pogrešnoj procjeni u ovom osetljivom trenutku".

"Pažljivo pratim ruske vojne vežbe duž granice sa Ukrajinom i očekujem od Rusije da bude transparenta u vezi sa manevrima, posebno u vreme povećanih tenzija", rekao je Hejgel.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen rekao je danas u Briselu da je "krajnje zabrinut zbog zbivanjana na Krimu... i opasne i neodgovorne akcije jedne naoružane grupe", ali je naglasio da nema naznaka da bi Rusija mogla krenuti u
vojnu intervenciju u Ukrajini.

Rasmusen je to rekao na završetku zasedanja ministara odbrane NATO i Saveta za saradnju NATO-Ukrajina i naglasio da "stvari ne čini lakšim" to što se ruski vojni manevri uz ukrajinsku granicu poklapaju sa krizom u Ukrajini.

"Pozivam Rusiju", dodao je čelnik Atlantskog saveza, "da ne preduzima bilo kakvu akciju koja može zaoštriti zategnutost ili izazvati nesporazum".

2024 © - Vesti online