Četvrtak 27.02.2014.
12:12
Srna

FBI znao za pripremu napada 11. septembra 2001.

Ovako su gorele "Kule bliznakinje" u Njujorku 2001. godine
 

Prema pisanju lista, doušnik FBI unutar terorističke mreže sastajao se sa Bin Ladenom i znao je da on želi da finansira napade. Doušnik je radio kao vozač i osoba od poverenja radikalnog egipatskog sveštenika Omara Abdela Rahmana, koji je osuđen na doživotnu robiju zbog napada na Svetski trgovinski centar 1993. godine u Njujorku.

Rahman je, navodno, doušniku rekao da, ukoliko mu je potreban novac, direktno ode Bin Ladenu i kaže mu da ga je on poslao. Prema pojedinim izveštajima, Kongres i Komisija za istragu dešavanja 11. septembra 2001. godine nisu znali za ovog doušnika tokom obimnih istraživanja o napadima u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi.

"To je bio jedini izvor za koji znam da je bio direktno unutar Al Kaide", rekao je Ed Kjuren, koji je tada bio pomoćnih specijalnog agenta u kancelariju FBI u Los Anđelesu, navodi se u izvodima svedočenja koje je objavio "Vašington tajms.

Kjuren je rekao da agent, koji je bio zadužen za izvor, poslao tu osobu u inostranstvo, gde se ona sastala sa Bin Ladenom i da joj je lider Al Kaide rekao da je "za eksploziju odabrao zgradu masonske lože u Los Anđelesu".

Postojanje doušnika prvi put je otkriveno nakon Kjurenovog svedočenja 2010. godine, kada je tužbu protiv FBI podnio Basim Jusef, agent dodeljen jedinici za borbu protiv terorizma u Los Anđelesu, a koji je razvio rad doušnika i rukovodio njegovim operacijama.

2024 © - Vesti online