Četvrtak 27.02.2014.
11:03 >> 12:17h
Beta

Ameri u strahu da će Rusija da interveniše u Ukrajini

Foto: Ilustracija
 

Trupe u zapadnoj Rusiji su stavljene u stanje visoke pripravnosti - kako je rečeno: radi velike vežbe, uključujući i oblast kraj granice Ukrajine. Državni sekretar SAD Džon Keri je pred malom grupom novinara u Stejt departmentu, uz to jasno upozorenje najavio da Obamina administracija planira milijardu dolara kreditne garancije za Ukrajinu i da će razmotriti dodatnu direktnu pomoć toj bivšoj sovjetskoj republici
posle nemira koji su doveli do svrgavanja njegnog predsednika koji je imao podršku Rusije.

Pročitajte još:

* Da li će EU i Rusija da "zarate" oko Ukrajine?

* Moskva: Ne napadajte Ruse, ne izazivajte rat

Keri je obnovio američki zahtev da Moskva povuče trupe iz spornih enklava u drugoj bivšoj sovjetskoj republici, Gruziji, i pozvao Gruziju da se dalje povezuje sa Evropom i NATO. Upozorenje, najava pomoć i podsticaj Gruziji da se okrene Zapadu, dolaze usred rastuće napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine i verovatno će razgoreti već duboke ruske sumnje u namere Zapada u ruskom "dvorištu".

Keri je, međutim, tvrdio da američka politika prema Ukrajini, Gruziji i drugim državama koje su nekada činile Sovjetski Savez, nema za cilj smanjenje uticaja Rusije u njenom susedstvu. On je tvrdio da ohrabrenje SAD bivšim sovjetskim zemljama da se integrišu sa Zapadom, pokreće želja Amerike da tamošnji narodi ostvare težnje za slobodom u robusnim demokratijama s jakim ekonomijama.

Moskva će braniti svoje sunarodnike

Rusija će braniti prava svojih sunarodnika "na snažan i beskompromisan način", saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nastaviće da na međunarodnoj sceni brani prava svojih sunardonika. Snažno će i beskompromisno reagovati kada su njihova prava ugrožena", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da "obimna kršenja ljudskih prava" u Ukrajini izazivaju zabrinutost.

"Ovo nije 'Roki IV' ", rekao je Keri, pozivajući se na legendarni film Silvestera Stalonea iz 1985, u kojem se ostareli američki bokser bori s teškim sovjetskim snagatorom. "Ovo nije igra da jedan dobija, a drugi gubi. Mi to ne gledamo kroz objektiv Istok-Zapad, Rusija-SAD ili bilo šta drugo. Mi vidimo da narod jedne suverene države
izražavaju želju da izaberu svoju budućnost. A to je veoma moćna sila".

Konstatujući da je ruski predsednik Vladimir Putin u sredu naredio izvođenje velike vojne vežbe koju mnogi vide kao demonstraciju sile ili moguć uvod u intervenciju u Ukrajini, Keri je rekao da bi bilo licemerno da Moskva pošalje trupe u drugu zemlju, a poslednjih nekoliko godine se suprotstavljala stranoj vojnoj akciji u Libiji i Siriji.

"Bilo bi važno da zemlja koja je tako često u poslednjih godinu dana govorila... protiv strane intervencije u Libiji, Siriji i drugde, sama posluša to svoje upozorenje dok razmišlja o opcijama za suverenu Ukrajinu", rekao je Keri.

"Bilo koja vrsta vojne intervencije koje bi kršile suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, biće ogromna, velika greška. Teritorijalni integritet Ukrajine treba poštovati", upozorio je američki zvaničnik.

2024 © - Vesti online