Četvrtak 27.02.2014.
09:03

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Srbija i dijaspora (4): Ministarstvo sa osam zaposlenih

Srđan Srećković, jedan od retkih srpskih ministara za dijasporu
 


Zvonko Šošević, funkcioner u vladinoj Kancelariji za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koji je još 1995. godine došao u Ministarstvo za Srbe izvan Srbije, seća se da je bilo osmoro zaposlenih uključujući ministra.

- U vreme pogroma iz Hrvatske 1995. godine, pomagali su proteranim Srbima u novcu, hrani i materijalnim dobrima. Za Srbe iz Rumunije, Makedonije i Albanije obezbeđivali su stipendije za studiranje na Beogradskom univerzitetu, oko 15 stipendija godišnje - seća se Šošević.

Srbija i dijaspora

1. Šalji devize i ne glasaj

2. Deca narodnih neprijatelja

3. Uhode - domari i kelneri

- Predstavnici Ministarstva prisustvovali su značajnijim skupovima dijaspore u inostranstvu. Finansirano je izdavanje knjiga stvaralaca iz dijaspore... Organizovalo je od 1995. godine besplatne letnje škole za učenje srpskog jezika običaja i kulture u Despotovcu, Sremskim Karlovcima i Azanji. Svake godine bilo je oko 400 đaka iz dijaspore u više smena. Napravilo je internet prezentaciju za dijasporu 1997. godine, na tadašnjoj adresi www.srbiusvetu.org.yu. Bila je to druga internet prezentacija državne institucije u to vreme. Čak ni Vlada nije imala svoj sajt Sajt je ugašen 2000. i obnovljen tek 2004. godine.


Šošević kaže da je posle gašenja Ministarstva 2000. godine osnovano Ministarstvo za ekonomsku saradnju sa inostranstvom, ali ono nije imalo nikakvih nadležnosti niti realnih aktivnosti u periodu do 2004. godine.


Odlukom novoformirane Vlade 2004. godine, Demohrišćanska stranka Srbije dobila je ingerencije nad novoosnovanom Agencijom za dijasporu koja je postojala nekoliko meseci sa pet zaposlenih i nije imala aktivnosti. Novom odlukom Vlade, 2004. godine osnovano je Ministarstvo za dijasporu. Ono je preuzelo pet zaposlenih iz prethodne agencije i zaposlilo nove u nekoliko sektora.

Matica iseljenika

U Beogradu je još 23. februara 1949. osnovano Udruženje iseljenika povratnika Narodne Republike Srbije, koje je pomagalo iseljenicima prilikom dolazaka u zemlju i povratnicima. Promena imena u Matica iseljenika Srbije usledila je 1951.
- Prvi broj časopisa "Srbija" izašao je 1953. i šest godina kasnije naziv je promenjen u "Zavičaj". Časopis je izlazio kao mesečnik više od 30 godina. Organizovali smo manifestacije Iseljeničko leto, Vukovi dani (u zemljama imigracije), Festival folklora u Pitsburgu... Finansiranje iz državnog budžeta trajalo je do osnivanja Ministarstva za dijasporu 2004. godine - seća se Dragica Danon, nekadašnji generalni sekretar Matice.

Sutra - Srbija i dijaspora (5): Vojska kao kamen spoticanja

2024 © - Vesti online