Sreda 26.02.2014.
18:12
RTS

Demonstracije u Tuzli, Zenici i Sarajevu i danas

Velike demonstracije u Sarajevu se očekuju za 7. mart
 

Na ulicama Tuzle našli su se uglavnom radnici firmi dovedenih do stečaja koji su i podstakli početak protesta u tom i drugim gradovima Federacije BiH, 5. februara. Radnici su prvo protestovali pred sedištem kantonalnog suda i tužilaštva gde su tražili brže procesuiranje odgovornih za lošu privatizaciju firmi čiji je krajnji rezultat njihova propast. Tokom šetnje tražili su i ostvake opštinskih vlasti i što brže imenovanje nove kantonalne vlade.

Iako je Vlada Zeničko-dobojskog kantona juče i zvanično dala ostavku, nezadovoljni građani se time nisu zadovoljili. Naprotiv, više od 500 demonstranata okupilo se i danas u protestnoj šetnji u kojoj su tražili nestranačku vladu, reviziju privatizacija, smanjenje plata u javnom sektoru, preneli su mediji u BiH.

U Sarajevu se okupilo nekoliko stotina protestanata, koji su ponovo blokirali saobraćaj u blizini Predsedništva BiH. Skup se pretvorio u neku vrstu javne tribine sa koje je, preko razglasnih uređaja, tražena ostavka vlade FBiH.

Istovremeno, Predstavnički dom Parlamenta okončao je dvodnevnu vanrednu sednicu na kojoj je zaključeno da razumeju opravdane zahteve nezadovoljnih građana, ali i da je u sadašnjim uslovima neophodno očuvati ustavni poredak i bezbednost.

Od kantonalne vlade je zatraženo da pripremi predloge zakona kojim bi se smanjila primanja izabranih i imenovanih funkcionera, a raspoloživa budžetska sredstva usmerila ka socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Inače, na ovoj sednici je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač upozorio da "postoje ozbiljne najave" o ponovnim masovnim demonstracijama 7. marta u Sarajevu, tačno mesec dana od demonstracija koje su eskalirale neredima u više gradova FBiH.

2024 © - Vesti online