Četvrtak 27.02.2014.
01:30
Beta

Opština i IzuS odvojeno obeležavaju zločin u Štrpcima

Ovako su Žene u crnom prošle godine obeležile godišnjicu zločina ispred Glavne železničke stanice u Beogradu
 

Danas, 27. februara, navršava se 21 godina od otmice 19 putnika iz voza na liniji Beograd-Bar, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti. Grupa uniformisanih osoba predvođena Milanom Lukićem otete putnike je mučila i ubila kod Višegradske banje. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Opština Prijepolje tim povodom organizuje prijem porodica devet otetih i ubijenih sa područja opštine. U 15 sati, na spomen kompleksu "Štrpci" u Prijepolju, govoriće predsednik opštine Emir Hašimbegović.

"Treba malo dobre volje"

 

Forum Bošnjaka Crne Gore izjavio je da očekuje da će državni organi Crne Gore zatražiti od organa u Srbiji i Bosni i Hercegovini da procesuiraju počinioce zločina na pruzi Beograd-Bar. U saopštenu Foruma Bošnjaka se navodi da treba samo malo dobre volje da se ovaj zločin rasvetli, a to je, kako je ocenjeno, najtamnija mrlja u novijoj istoriji ovih prostora.

Islamska zajednica u Srbiji u Domu kulture u Prijepolju organizovaće komemorativnu akademiju "Štrpci bez mezara" na kojoj će, kako je najavljeno, govoriti glavni muftija Muamer Zukorlić, predsednik LDP Čedomir Jovanović i predsednik BNV-a Samir Tandir.

"Mimohodom šutnje" glavnom prijepoljskom ulicom do spomeničkog kompleksa, učesnici komemorativne akademije će još jednom podsetiti na otmicu i likvidaciju nedužnih građana i pasivnost državnih organa u otkrivanju i procesuiranju nalogodavaca i počinilaca tog zločina.

Većina ubijenih bili su iz Prijepolja, Priboja, Beograda i Podgorice, a još nije poznato gde su njihovi posmrtni ostaci. Među skeletnim ostacima pronađenim u Perućcu pre nešto više od dve godine su i ostaci dva putnika oteta u Štrpcima. Identifikovani su Rasim Ćorić iz Prijepolja i Jusuf Rastoder iz Berana.

Pre četiri godine u selu Sjedača, tridesetak kilometara od Srebrenice, takođe na obali jezera Perućac, pronađene su dve lobanje, a DNK analizom utvrđeno je da je jedna od njih pripadala Halilu Zupčeviću, otetom putniku tog voza.

Milan Lukić je pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu robiju, dok je u Srbiji za otmicu u Štrpcima na 15 godina zatvora osuđen Nebojša Ranisavljević, koji je posle odslužene kazne pušten na slobodu pre tri godine.

2024 © - Vesti online