Sreda 26.02.2014.
16:10
Beta

Šetali psa i našli skriveno blago, najveće u istoriji SAD

Udruženje kolekcionara starog novca Kejgins (Kagins), koje zastupa pronalazače, navelo je da zlatnici potiču iz druge polovine 19. veka i da su pronađeni u aprilu 2013. godine u osam mentalnih kutija.

Našli blago slučajno: Izgleda kao kanta, ali nije
 

Zlatnici su odlično očuvani, a skoro svi potiču iz perioda od 1847. do 1894. godine.

Većina zlatnika se procenjuje na oko 28.000 dolara, ali ima ih koji su tako retki da stručnjaci za kovanice procenjuju da se za svaki od njih može dobiti skoro milion dolara.

Ima 1.427 zlatnika vrednih više od deset miliona dolara
 

"Ne da govorim kako se stvari dešavaju 'jednom u životu', ali u životu nikad ne dobijate priliku da rukujete ovakvim materijalom, ovakvom vrstom blaga", rekao je Don Kejgin, koji vodi udruženje Kejgins, a čija se porodica već osam decenija bavi numizmatologijom.

Predstavnik Kejginsa Dejvid Makarti izjavio je da pronalazači žele da ostanu anonimni kako bi izbegli novu zlatnu groznicu i lovce na blago, koji se danas služe detektorima za metal.

Pronalazači žele da ostanu anonimni kako bi izbegli novu zlatnu groznicu i lovce na blago
 

O paru se zna da je sredovačan i da već nekoliko godina živi na seoskom gazdinstvu na kojem je pronašao zlatnike.

Njih dvoje pojma nemaju ko je te zlatnike ostavio tamo, a od novca koji zarade njihovom prodajom žele da namire svoje račune. Deo novca će tiho donirati lokalnim humanitarnim organizacijama, rekao je Don Kejgin i dodao da će organizaciji pre prodaje biti pozajmljen deo blaga radi izlaganja na Nacionalnom sajmu novca koji počinje sutra u Atlanti.

Kako biste reagovali da ugledate ovo?

Taj par, koji živi u Kaliforniji, sam je očistio novac i tek nedavno ga doneo udruženju na procenu.

2024 © - Vesti online