Sreda 26.02.2014.
17:20
Beta

Šarić otkazao advokata, ionako će ga osuditi

Zdenko Tomanović: Pritiskaju me, prate i prisluškuju
 

"Obavestio sam Viši sud u Beogradu da od danas Darko Šarić neće imati branioca jer ni nakon četiri i po godine nisu stvoreni uslovi za pravično suđenje", rekao je Tomanović.

On je istakao da postoji "kontinuitet zloupotrebe krivičnog postupka u vanpravne svrhe" u predmetu Darka Šarića u kojem su telefonski razgovori između "navodnih narko dilera proglašeni državnom tajnom".

"U kojem se službene tajne obelodanjuju mimo odluka suda, u kojem prisluškivanje traje i obavlja se suprotno domaćim i međunarodnim propisima i standardima, u kojem postoji opstrukcija pojedinih državnih organa u dostavljanju potrebnih obaveštenja odbrani, u kojem postoje falsifikati pojedinih dokumenata državnih organa, u kojem su advokati bili izloženi uznemiravanju, praćenju i prisluškivanju samo zato što su branioci koji se profesionalno i savesno bave svojim poslom", naveo je Tomanović.

Tomanović je dodao i da se tokom postupka protiv Šarića "iz vanpravnih motiva obavlja vremensko i sadržinsko doziranje i obima i sadržine pojedinih dokaza i dinamike obelodanjivanja".

"U predmetima poput Šarićevog, sud mora stati javno naspram i javnih i tajnih političko-policijskih kombinatorika, i bar jednom dati javnu zaštitu pravima svakog optuženog i ograničiti moć onih koji je imaju preko mere", naveo je Tomanović.

Advokat je dodao da sud mora da podstakne poverenje svakog pojedinca u njegovu samostalnost, otkloni ozbiljnu pretnju pravima svih pojedinaca protiv kojih se vode postupci i obezbedi slobodno izvršavanje advokatske profesije, a ne da podstiče javnu percepciju njegove administrativizacije.

"Prethodni lideri pravosuđa su svojom pravnom nekulturom nametnuli pretpostavku krivice i javnu kriminalizaciju optuženog u meri da svako poznanstvo ili susret sa njima nosi značajne političke, moralne, poslovne, pa i pravne posledice", naveo je Tomanović.

Šarićev bivši advokat je ocenio da sadašnje pravosuđe "na istom talasu marketinga" nije ni pokušalo da se izbori za javnu percepciju da svaki pojedinac, pa i Darko Šarić, ima pravo na pravično suđenje i da ne sme da bude proglašen krivim pre suđenja.

2024 © - Vesti online