Sreda 26.02.2014.
13:35
Vestionline

Širi se EU zaraza: Islanđani traže referendum o ulasku

Vlast neće u EU, a građani zapeli

Protesti ispred parlamenta Islanda održani su u vreme kada su poslanici raspravljali o zakonu o potpunom prekidu pregovora s Evropskom unijom.

Pošto je u maju prošle godine vladu sastavila Napredna stranka i Stranka nezavisnosti, Island je zamrzao pregovore o članstvu u EU, a parlament sada raspravlja o potpunom prekidu pregovora - bez referenduma koji su vladajuće stranke obećale da će održati.


"Biće strašno ako se prihvati ova parlamentarna rezolucija o odustajanju od članstva u EU. Postaćemo evropska zabit", rekao je 68-godišnji Gudni Johanson, jedan od protestanata koji se već dva dana okupljaju ispred parlamenta.

Policija je procenila da se na protestima okupilo oko 3.000 ljudi, što je verovali ili ne najveći protest na Islandu od finansijske krize 2009. godine. Prema najnovijim istraživanjima javnog mnenja većina Islanđana želi da vlada završi pregovore s EU pre nego što organizuje referedum o članstvu.

Islandska vlada u petak je objavila da će odustati od kandidature za ulazak u EU bez sprovođenja referenduma povodom tog pitanja, iako je on bio obećan. Ta odluka i nije bila tako neočekivana, budući da je vlast raspustila tela za pregovore s EU. 

Rejkjavik je zahtev za članstvo u EU podneo 2010. Iako je Island pridružen EU kroz Šengensku konvenciju i Evropski ekonomski prostor, glavna brana članstvu je ribolov, tema koje se Brisel i Rejkjavik nisu ni dotakle u dosadašnjim pregovorima.

2024 © - Vesti online