Utorak 25.02.2014.
15:37 >> 17:39h
J. L. Petković - Vesti

Rakić: Sloboda za Olivera

Novi gradonačelnik unapredio portparola OEBS-a u šefa misije
 

U pismu koje je adresirao na UNMIK, OEBS, Euleks i Kfor, kao i na adresu specijalnog predstavnika EU na Kosovu Samuela Žbogara, Rakić je podsetio da je danas 29. dan od kada se Oliver Ivanović, predsednik građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" i odbornik u Skupštini opštine Kosovska Mitrovica - sever, neosnovano nalazi u pritvoru.

- Uzimajući u obzir da određeni pritvor ističe 26. februara, kao gradonačelnik i u ime građana i svoje lično, zahtevam od nadležnih organa da se gospodinu Oliveru Ivanoviću omogući pravo da se brani sa slobode. Usvajanje njegovog zahteva je od izuzetnog značaja jer će imati pozitivan uticaj na stabilnost političke situacije na severu Kosova i Metohije, kao i na smirivanje tenzija među građanima, koje su izazvane neosnovanim hapšenjem, kazao je Rakić i podsetio da je Vlada Srbije dala pisane garancije u vezi sa postojanjem opasnosti od bekstva, a što se tiče drugih osnova koje su bile navedene prilikom oređivanja pritvora, kako je konstatovao, one nemaju svoje uporište u realnosti.

GI "Srbija, demokratija, pravda": Pravo da se brani sa slobode

 

Građanska inicijativa "Srbija, demokratija, pravda" ponovo je zatražila od nadležnih organa, na osnovu činjeničnog stanja, a u skladu sa svojim ovlašćenjima, da omoguće Ivanoviću pravo da se brani sa slobode.


- Kranje je vreme da ovaj politički motivisan i neosnovan proces, koji ugrožava krhki mir i političku stabilnost na severu Kosova i Metohije, a ujedno ugrožava psihofizičko stanje i život Olivera Ivanovića, prestane. Smatramo da politički progoni ne smeju imati mesta u okviru nezavisnosg i profesionalnog pravosudnog sistema, kakvim se pravosuđe na Kosovu predstavlja, navodi se u zahtevu.

2024 © - Vesti online