Utorak 25.02.2014.
13:02
N. Jokić - Vesti

Mahmut se vratio pravoslavlju


Povratak korenima: Krštenje Mahmuta Bušatlije
 

- Vratio sam se korenima nakon pet vekova, koliko dugo smo bili islamizirana porodica. Ne mislim da je to nešto neobično, jer sam se vratio tamo gde smo ranije pripadali - izjavio je ekskluzivno za naš list Bušatlija, jedan od najcenjenijih ekonomskih stručnjaka za strane investicije u Srbiji.
 

Pašina glava uz Petra Cetinjskog

- Kao mitropolit crnogorski danas sam prvi put shvatio onaj blagoslov Svetoga Petra Cetinjskoga posle bitke na Krusima 1796. godine, kada su mu Crnogorci doneli glavu Mahmut-paše Bušatlije. I kada je uzeo njegovu glavu u svoje ruke, između ostalog je rekao: "Kada bi oni koji su u ovom dunjaluku znali čija je ovo glava, zaridali bi i u crno se obukli. Ovu glavu, pod mojim prokletstvom, da čuvate, i da se niko ne usudi da je skrnavi". I od tada, do danas, glava Mahmut-paše Bušatlije se čuva u cetinjskom manastiru, pored ćivota Svetoga Petra Cetinjskog - kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Potomak Stanka Skender-bega Crnojevića i Mahmut-paše Bušatlije vratio se na Sretenje Gospodnje, 15. februara, u pravoslavnu veru. On je, kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, na krštenju dobio ime Stanko, a taj sveti čin primio je u cetinjskoj crkvi na Ćipuru, na grobu Ivana Crnojevića. Krštenje je obavio sekretar EUO Mitropolije crnogorsko-primorske, arhijerejski protoprezviter cetinjski otac Obren Jovanović.


Nakon krštenja mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, miropomazao je Stanka.
- Ceo čin obavljen je u crkvici na Ćipuru, a mitropolit crnogorsko-primorski Amfilofije je moj kum. Inače sam bio i ostao komunista i veliki poklonik ideala francuske revolucije i pariske komune, čija je ideja slična hrišćanstvu - kaže dr Bušatlija.


U liturgijskoj besedi na Sretenje Gospodnje, mitropolit Amfilohije je podsetio da je Stanko Crnojević pre pet stotina godina došao kao sandžak-beg na Cetinje.


- Danas, na ovaj divni praznik, njegov potomak je primio Sveto prosvećenjije na grobu svoga praoca Ivana Crnojevića, u onom manastiru koji je podigao Ivan Crnojević. U manastiru koji je bio i ostao duhovno ognjište, svetilište i prosvetilište ovoga grada i ovoga naroda. Obasjan svetlošću, istinom i ljubavlju božjom, Mahmut se vratio svome domu, svojoj svetinji - rekao je Amfilohije.

2024 © - Vesti online