Utorak 25.02.2014.
10:45
jutarnji.hr

Dokument: Janukovič spremao pokolj?

Ne zna se gde je: Viktor Janukovič

Ukrajinski novinari našli su na hiljade dokumenata za koje kažu da su pronađeni u blizini Janukovičeve raskošne rezidencije kod Kijeva pošto je pobegao iz glavnog grada.

Mada se ne može potvrditi njegova autentičnost parlamentarni zastupnik Genadij Moskal, bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova, objavio je jedan dokument koji razrađuje pojedinosti plana da se Trg nezavisnosti, kolevka ustanka, opkoli snajperistima i puca na demonstrante.

Učestvovala bi oklopna vozila i 22.000 policajaca, uključujući oko 2.000 interventnih policajaca, da je bila do kraja sprovedena akcija, pokazao je dokument.

Moskal, član stranke Domovina bivše premijerke Julije Timošenko je rekao da je objavio ovaj dokument kako bi izvršio pritisak na nove ukrajinske vlasti da privedu Janukoviča pravdi.

Najmanje 88 ljudi ubijeno je prošle nedelje u borbama vatrenim oružjem između policije i protestanata koji su zaposeli Trg nezavisnosti u središtu Kijeva. Neke od njih ubili su snajperisti.

Janukovič je pobegao iz Kijeva u petak, a parlament ga je smenio u subotu. Nove vlasti izdale su nalog za hapšenje zbog masovnog ubistva.

2024 © - Vesti online