Utorak 25.02.2014.
00:17
Blic

Ko je platio ubistvo Đinđića?

Vučić je rekao da Srbija podržava zahtev evropskih parlamentaraca da se otkriju i privedu pravdi eventualni nalogodavci i finansijeri atentata na premijera: Danilović
 

Kako je već objavljeno, članovi komisije će biti bivši sudija Marko Kljajević, advokati Rajko Danilović, Olgica Batić i Ante Bošković, kao i predstavnici BIA, tužilaštva, MUP-a i Ministarstva pravde.

Danilović je podsetio da je Aleksandar Vučić rekao da Srbija podržava zahtev evropskih parlamentaraca da se otkriju i privedu pravdi eventualni nalogodavci i finansijeri atentata na premijera. Dodao je da je Vučić podržao inicijativu da se formira komisija koja će istražiti pozadinu ubistva srpskog premijera.

Zatajili MUP i BIA

Rajko Danilović dodaje da bi trebalo da se skine oznaka državne tajne sa svih dokumenata i dokaza koje je prikupila Komisija za ispitivanje sistema bezbednosti na čijem čelu je bio Žarko Korać. MUP i BIA trebalo je da utvrde propuste u sistemu obezbeđenja. Iako je od tada prošlo više od deset godina, ni MUP ni BIA nisu obavili ovaj posao.

- Ovaj slučaj bi trebalo da istražuje državna komisija. Država treba da odredi njen sastav, ciljeve i kompetencije. Još nije odlučeno da li će to učiniti sadašnji tehnički kabinet Ivice Dačića, buduća vlada ili neki drugi državni organ , kaže Danilović.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je prošle nedelje da je obavešten o tome da postoji dodatna dokumentacija, van Srbije, u vezi s pozadinom atentata na Zorana Đinđića i da bi ona mogla da bude iskorišćena ako bude pokrenuta nova istraga. On je napomenuo da se moraju raščistiti sva otvorena pitanja vezana za delovanje službi bezbednosti i njihovih veza s organizovanim kriminalom i političkim strukturama.

Kacin je jedan od četiri poslanika u Evropskom parlamentu, koji su uputili pismo Direktoratu za proširenje EU u kome traže da se rasvetljavanje političke pozadine ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića unese kao uslov u dva pregovaračka poglavlja u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom - o pravosuđu i osnovnim pravima.

Zorana se sete pred izbore

Gordana Đinđić Filipović, sestra ubijenog premijera, kaže da ona i njena majka podržavaju svaku inicijativu koja vodi do otkrivanja naručioca ubistva njenog brata.
- Samo, nemam poverenja u inicijative koje služe za predizbornu kampanju. Bojim se da je to marketinški trik, jer nekako se Zorana svi sete uoči izbora. Jedino me interesuje rezultat, da se otkriju i kazne inspiratori i naručioci ubistva, kaže Gordana Đinđić Filipović za Blic.

2024 © - Vesti online