Ponedeljak 24.02.2014.
16:53
Beta

Poljska: Ne damo Ukrajini pare tek-tako

Neće da im korumpirani Ukrajinci pojedu pare: Donald Tusk
 

"Danas je najvažnija stvar da se Ukrajina pripremi za primanje pomoći. Ne dolazi u obzir da mi organizujemo veliki novac za Ukrajinu, a tamo će ga rasipati korumpirane vlade ili tajkuni", upozorio je danas poljski premijer u Bjalistoku na istoku Poljske.

EU je najavila novčanu pomoć Ukrajini, ali kroz planove MMF-a.

Tusk je naglasio da Zapad mora da zna gde će biti usmerena pomoć i na šta je potrošena. "Darežljivost Zapada mora da bude uslovljena. Ukrajina mora da se menja zahvaljujući tim sredstvima", rekao je poljski premijer.

Zvanična Varšava ne računa da bi Poljska bila ključni darodavac i navodi da će pomagati koliko joj realno dopuštaju mogućnosti, iako je Tusk upozorio Poljake da je najgori mogući scenario sada da na istočnim granicama dobije suseda koji bi bankrotirao.

"Najveći izazov pred Ukrajinom je to da spasava privredu i javne finansije, jer može da se desi da na istočnim granicama imamo državu koja je bankrotirala a to je najgori mogući scenario", kazao je Tusk.

Između ostalih, i Poljska spada u niz zapadnih zemalja kojima se obratilo ukrajinsko Ministarstvo finansija za prvu hitnu finansijsku pomoć, koja prema procenama Jurija Kolobova, privremenog ministra finansija, mora da stigne u narednih nedelju-dve dana. Kolobov je saopštio da će Ukrajini biti potrebna u naredne dve godine pomoć u vrednosti od oko 35 milijardi dolara.

Poljskoj je i ekonomski u interesu da Ukrajina dobije pomoć od Zapada, jer već sada beleži pad od 10 odsto izvoza u Ukrajinu, a postoji opasnnost da taj pad izvoza dostigne čak 40 odsto. Oko 15.000 poljskih preduzeća trguje sa Ukrajinom kao sa glavnim partnerom, a prema rečima poljskog vicepremijera i ministra privrede Jaceka Pjehoćinjskog, većina ih je iz istočnih, nerazvijenih regiona Poljske.

2024 © - Vesti online