Ponedeljak 24.02.2014.
14:15
cins.rs

Činovnici se bahate u oduzetim kolima

Vožda u žutoj traci: Ovaj prekršaj niko nije napravio
 

Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom je od 2010. do kraja 2013. godine državnim institucijama poverila na upravljanje 179 privremeno ili trajno oduzetih automobila. Vozila se oduzimaju od osoba protiv kojih se vode sudski postupci zbog sumnje da su počinili različita krivična dela, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije.

Više od trećine oduzetih vozila (80) Direkcija je dodelila upravama i jedinicama MUP-a, od čega najviše Jedinici za finansijske istrage (32) i Upravi za obezbeđenje (23). Sudovi i tužilaštva u Srbiji koriste 40 oduzetih vozila.

Prema rečima Milana Mrdovića, mlađeg savetnika u Direkciji zaduženog za oduzeta vozila, automobili se dodeljuju po predlogu direktora Direkcije, a na osnovu zahteva koje pošalju institucije. Pravosudne ustanove i policija dobijaju najviše automobila pošto zbog rada na terenu imaju najveću potrebu za njima. U Direkciji navode da stanje vozila datih na korišćenje kontrolišu jednom godišnje, ali i da im institucije same šalju izveštaje o servisiranju i drugim ulaganjima. Međutim, podatke o saobraćajnim prekršajima nemaju.

Prolazak kroz crveno svetlo: Da se nije možda teleportovao vlasnik iz zatvora?
 

Iako je Uprava saobraćajne policije MUP-a u dva navrata odbijala zahtev CINS-a za podacima o saobraćajnim prekršajima oduzetim automobilima, u komunikaciji sa institucijama koje su vozila dobile na korišćenje, novinari su došli do podataka o drugim prekršajima.

Tako je u martu 2012. vozilo marke "pežo" koje koristi Bezbednosno informativna agencija (BIA) imalo saobraćajnu nesreću prilikom koje je automobil oštećen sa prednje strane. Iste godine, vozilo povereno Prekršajnom sudu u Beogradu imalo je saobraćajnu nezgodu za koju je prekršajni postupak u toku.

Državne institucije nisu poštovale ni pravila o parkiranju. Na osnovu podataka Parking servisa Beograd, 30 vozila datih na korišćenje različitim državnim institucijama imaju 67 kazni zbog parkiranja za period 2010-2013. Za deo je pokrenut postupak po opomeni pred tužbu, dok za ostale postupak još nije ni pokrenut. Najviše kazni - 42, napisano je Jedinici za finansijske istrage, od čega 13 za samo jedno vozilo.

Osim korišćenja, država je 33 vozila prodala na licitacijama tokom 2012. godine, od čega četiri koja su privremeno oduzeta. Na pitanje zbog čega se prodaju vozila čiji vlasnici nisu osuđeni, iz Direkcije pojašnjavaju da u određenim slučajevima moraju prodavati imovinu kako bi joj održali vrednost. Ukoliko vlasnik bude oslobođen u sudskom postupku, novac zarađen prodajom pripada njemu, uz odgovarajuće kamate.

Veća cena na aukcijama je dostignuta uglavnom kod automobila niske vrednosti, od svega nekoliko desetina hiljada dinara, dok se manje novca dobijalo kod vozila vrednosti od nekoliko stotina hiljada do nekoliko miliona dinara. Tako su dva kamiona marke "mercedes", procenjene vrednosti nešto manje od sedam miliona dinara, prodati za oko tri i po miliona dinara, dok je automobil iste marke prodat za skoro 500.000 dinara manje od procenjene vrednosti. U Direkciji kažu da realne cene u odnosu na procenjene zavise samo od ponuđača i iznosa koje oni daju prilikom nadmetanja.

2024 © - Vesti online