Ponedeljak 24.02.2014.
14:38
N. S. Preradović - Vesti

Srpska posla: Ćata važniji od doktora

Apsurdni zakoni: Dr Draško Karađinović
 

Draško Karađinović, iz organizacije Doktori protiv korupcije, objašnjava za "Vesti" da ovaj namet destimuliše najkvalitetniji profil lekara u zemlji.


- Kvalitet usluga u srpskom zdravstvu je poslednji u Evropi. Najveći broj lekara specijalista je starosti oko 55 godina, što znači da im je ostalo nekoliko godina do penzije. Mladi lekari sve više odlaze u inostranstvo, a sve to je rezultat loše kadrovske politike koja se vodi u našoj zemlji - kaže dr Karađinović.

On navodi da u srpskom zdravstvu trenutno radi 130.000 ljudi, od čega je čak 25 do 30 odsto nemedicinsko osoblje.

Slučaj iz Zagreba

Vest da je zagrebački hirurg kada mu je istekla smena, na pola operacije kojom je pacijentu uklanjao priraslice u trbuhu, napustio operacionu salu i bolesnika uz obrazloženje da mu se prekovremeni sati ne isplaćuju, zgranula je hrvatsku javnost.
Srpski lekari su ubeđeni da se ovakva situacija u našoj zemlji neće dogoditi.

- Samo nakaradna politika je mogla da smisli da treba oporezovati lekarske plate, a nisu se dosetili da se reše pitanja nemedicinskog osoblja u bolnicama i ambulantama. Pri tom ne mislim na spremačice koje čiste bolnice, nego na birokrate, ćate koje rade po bolnicama, a postavljeni su stranačkim vezama. Pa svaka veća bolnica ima po nekoliko PR menadžera. Ko to može da izdržava - pita se dr Karađinović.


Jednom vrhunskom hirurgu koji ima platu od 130.000 dinara, na godišnjem nivou biće oduzeta jedna plata, a najveće posledice osetiće pacijenti.


- Liste čekanja biće sve duže, pa samo na operaciju katarakte, koja je banalna operacija, u Srbiji se čeka dve godine, što je bruka - navodi naš sagovornik.


I dr Ljiljana Tomašić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Beograda, kaže za naš list, da je solidarni porez koji je nametnut lekarima kontraproduktivan i da će posledice ubrzo biti vidljive.


- Verovatno će doći do povećanja liste čekanja na pregled. Nužno je da se uradi reforma osiguranja, jer je politika smanjivanja plata lekarima nedopustiva - smatra dr Tomašić.

2024 © - Vesti online