Nedelja 23.02.2014.
22:25
Beta, mozzartsport.com

Zatvorene Olimpijske igre u Sočiju

 

Svečanost zatvaranja Igara na Olimpijskom stadionu Fišt je održana pred oko 40.000 gledalaca, a prisustvovali su i predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.


Na Igrama u Sočiju je učestvovalo oko 3.000 sportista iz rekordih 88 zemalja, a među njima je bilo i osam sportista iz Srbije. To su: Milanko Petrović, nosilac zastave na ceremoniji otvaranja, takmičio se u bijatlonu i u nordijskom trčanju, Vuk Rađenović i Aleksandar Bundalo u bobu dvosedu, Ivana Kovačević i Rejhan Šmrković u nordijskom trčanju, Nevena Ignjatović i Marko Vukićević u alpskom skijanju i Nina Micić u snoubordu.

Najuspešnija zemlja je Rusija sa 13 zlatnih, 11 srebrnih i devet bronzanih medalja.


Najskuplje Olimpijske igre u istoriji je zatvorenim proglasio predsednik MOK-a Tomas Bah, koji je rekao da je Rusija ispunila ono što je obećala.

"Videli smo novo lice Rusije. Efikasne i prijatno nastrojene ljude, otvorili ste se ka svetu... Odlična borilišta, savršena organizacija... Večeras mogu da kažem da je Rusija dala sve što je obećala", rekao je Bah.


Bah je istakao da su sportisti sa Igara u Sočiju celom svetu poslali poruku mira, tolerancije i poštovanja.

"Bili ste naša inspiracija u proteklih 17 dana, dali ste sve od sebe, podeli ste svoje emocije sa celim svetom... I slavili ste i tugovali dostojanstveno. Poslali ste celom svetu najbolju moguću poruku, poruku mira, telerancije i poštovanja. Molim sve one koji su sada u sukobu da prihvate našu poruku mira", rekao je Bah.


Zastavu Srbije na zatvaranju je nosila skijašica Nevena Ignjatović, a ceremoniji u Sočiju je prisustvovao i premijer Srbije Ivica Dačić.


Svečano zatvaranje Igara je završeno tradicionalnim spuštanjem olimpijske zastave i gašenjem olimpijskog plamena.


Naredne Zimske olimpijske igre biće održane u južnokorejskom gradu Pjongčangu 2018. godine.

2024 © - Vesti online