Ponedeljak 24.02.2014.
03:18
Beta

Umrla Marija fon Trap

Pobegla od nacista u SAD: Marija fon Trap
 

Ona je, po rečima njenog brata Johanesa fon Trapa, preminula u utorak u svom domu u američkoj državi Vermont.

"Ona je bila divna žena i bila je jedna od onih zaista dobrih ljudi", rekao je Johanes fon Trap.

Marija fon Trap bila je poslednji preživeli član sedmočlane grupe muzičara iz porodice Trap, koja se proslavila mjuziklom "Moje pesme, moji snovi". Njihova priča bila je osnov za taj mjuzikl koji se na repertoraru Brodveja pojavio 1959. godine, a 1965. godine je snimljen istoimeni film sa Džuli Endrus i Kristoferom Plamerom. Film je dobio Oskara za najbolji film.

Marija fon Trap bila je treće dete i druga najstarija ćerka američkog mornaričkog kapetana Georga fon Trapa i njegove prve žene, Agate Vajthed fon Trap. Njihovih sedmoro dece predstavljala su osnovu te pevačke porodice u oblasti muzike i filma.

Mjuzikl "Moje pesme, moji snovi" bio je utemeljen na knjizi Fon Trapove druge žene, koja se takođe zvala Marija, i koja je preminula 1987. godine. Knjiga potiče iz 1949. godine, a u njoj se govori o austrijskoj ženi koja se udala za samohranog oca koji je imao sedmoro dece i učila ih muzici.

Porodica Fon Trap je 1938. pobegla iz Austrije posle ulaska nacista i izvodila je koncerte širom Evrope, a potom i u SAD, gde se doselila u Vermont.

2024 © - Vesti online