Subota 31.10.2009.
20:43
SEEcult.org

Projekat "Boobs Boulevard" u Remontu

Soba će biti otvorena za proces odlivanja sve vreme trajanja termina izložbe u radno vreme galerije, pa će žene koje je posete biti u prilici da i same postanu deo fizičke postavke u galeriji.

Gosti, odnosno ženski modeli, su ti koji zapravo čine postavku u galerijskom okruženju “Sobe za odlivanje”.

Na otvaranju “Sobe za odlivanje” izvešće se postupak odlivanja grudi uživo pred auditorijumom kao javna pozivnica za sve žene modele koje bi se uključile u proces odlivanja, zarad otvaranja "Boobs Boulevarda" u Beogradu.

Svi kalupi i otisci koji bi bili izvedeni u “Sobi za odlivanje” biće sačuvani u banci kalupa koja će biti korišćena za vizuelno kao i idejno rešenje "Boobs Boulevarda".

Prema navodima umetnika, "Boobs Boulevard" kao svojevrsna subjektivna umetnička paradigma uzima za predmet interesovanja ženske grudi kao lajt motiv koji se provlači kroz ceo projekat.

U središtu je žena, ženski identitet, iz čega implicira ženski otisak, što vodi do ženskih grudi kao inicijalnog prepoznatljivog žiga materinstva, seksualnosti, fetišizma, erotike, humaniteta, roda, polnosti, požude, ljubavi, altruizma, etike, estetike.

Ženske grudi kao simbol privlače pažnju kroz istoriju od prapočetka ljudskog roda do današnjih dana, što se ogleda kroz brojna umetnička dela iz istorije umetnosti.

Identitet ljudske vrste se ogleda kroz najrazličitije vidove identifikacije - od mirisa i boje humanog izmeta pa sve do boje humanog glasa, odnosno mirisa humanog daha.

Prema navodima umetnika, kao moderan način humane identifikacije savremenog doba, svedoci smo identifikacije putem otiska prsta svakog pojedinca što predstavlja svojevrsni kuriozitet savremene ere i vremena u kojem živimo.

Sada mi sami postajemo sopstveni otisak prsta i u isto vreme postajemo relativizujući faktor svoga bivstvovanja i obratno.

Projekat "Boobs Boulevard" predstavlja mnogo više od instalacije u prostoru. Ono što je krucijalno u samom projektu zapravo jeste njegova socijalna nota. Sam projekat spada u socijalno angažovane projekte, na nivou reklamne kampanje.

Aslanija je na ideju o otvaranju "Boobs Boulevarda" nagnala upravo činjenica o jedinstvenom humanom identitetu u ženskom obliku. A to su grudi - kao nepromenljiva konstanta i u isto vreme kao potrošni artefakt.

Sada ženski otisak prsta postaje irelevantna identifikaciona kategorija i upravo grudi preuzimaju primat kada je humani ženski identitet u pitanju. Ono što predstavlja otisak prsta sa desne ruke muškarca sada je to otisak sa ženskog torzoa. Prsti su evoluirali u grudi i upravo u tome leži suštinska razlika u poimanju muškog i ženskog identiteta, naveo je Aslani.

Projekat "Boobs Boulevard" sastoji se u tome da se na određenoj teritoriji grada, projektuje ulica posvećena ženskim grudima koje predstavljaju njegovu subjektivnu opsesiju i fascinaciju od najranijih dana.

Iz velike ljubavi prema ženskim grudima odlučio je da im se, kako je naveo, oduži na najlepši mogući način, projektujući i otvarajući jednu posebnu ulicu, odnosno paradni bulevar koja bi nosila njihovo ime i bila bi posvećena upravo tom ženskom identitetu.

Aslani (1980) je vizuelni umetnik iz Beograda, gde je završio Fakultet likovnih umetnosti 2004. godine, a član je ULUS- a od 2007.

Izložba u Remontu biće otvorena do 13. novembra.

2024 © - Vesti online