Nedelja 23.02.2014.
09:22 >> 11:51h
RTS, Srna

Kijev: Demonstranti u manastiru, srpski bogoslovi bezbedni u ambasadi!

Vode se pregovori o predaji manastirskog kompleksa Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi
 

Antiruski nastrojeni demonstranti upali su u manastirski kompleks Ruske pravoslavne crkve u Kijevu, gde se nalaze i dva srpska bogoslova, javio je specijalni izveštač RTS-a iz Kijeva Bojan Brkić, precizirajući da su ti monasi državljani BiH.


Budući da srpska ambasada u Kijevu konzularno zastupa BiH, naš ambasador je u konatktu sa sveštenstvom i tvrdi da nisu ugroženi, jer demonstranti nisu došli do internata u kojem žive bogoslovi.


Demonstranti u Kijevu su upali u Kijevsko-pečersku lavru, dok se na Trgu nezavisnosti demonstrantima obraćala Julija Timošenko.


Oni su ušli samo u prvi deo lavre, zahtevajući da manastirski kompleks predaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Vode se pregovori o mirnoj predaji lavre. Ipak, prethodno je u lavri zavladala prilična panika, jer su demonstranti izuzetno antiruski nastrojeni.


Kijevsko-pečerska lavra, jedan od najznačajnijih spomenika pravoslavne vere za Ruse i Ukrajince, sagrađena je za vreme Kijevske Rusije. Manastir se nalazi na južnim padinama Kijeva u Ukrajini i danas je lavra na listi Uneska i jedna od sedam čuda Ukrajine.

Pročitajte još:

Ulice Kijeva poslednjih dana...

* Moskva: Ne napadajte Ruse, ne izazivajte rat

* Narod ušao u Janukovičevu vilu, a tamo...

* Demonstranti preuzeli kontrolu nad Kijevom

2024 © - Vesti online