Subota 22.02.2014.
22:16
Blic

Umesto Albanki na Pešter stižu Ruskinje

Pronalaženje neveste pretvorili u biznis
 

"Naš cilj je da kroz razne projekte pomognemo u obnovi sela u Raškoj oblasti, što već 15 godina uspešno činimo, a ne da uzimamo novac gorštacima kako bismo im rešili životni problem. Zbog toga smo i odlučili da pokrenemo novi projekat, a za početak bi u Srbiju došlo pedesetak pravoslavnih Ruskinja koje su rođene i odrasle na selu. Problem je finansiranje jer treba platiti čarter let za devojke. Zainteresovale su se opštine Čajetina i Jagodina, kao i neke privatne firme koje su nam stalni donatori, ali ne i država", kaže predsednik Upravnog odbora "Stare Raške" Vojin Vučićević.

Neženjama traže do 2.500 evra

 

Agencije i pojedinici uglavnom iz Skadra i okoline, neženjama iz Srbije traže i do 2.500 evra da bi za njih u Albaniji pronašli mladu. Posao cveta, a provizija za posrednika je 500 evra. Ostatak pokriva troškove puta i smeštaja, jer mladoženja pre prosidbe mora bar dva puta u Albaniju, kažu upućeni u ove poslove.

U selima na Pešteru, kao i na padinama Golije, Zlatara, Javora, Murtenice, Zlatibora, na hiljade je momaka koji ne mogu da među domaćim devojkama pronađu sebi ženu i formiraju porodicu.

U akciji protiv bele kuge, koju je pokrenula "Stara Raška", mnogi su videli slamku spasa, a jedan od njih je i Ilija Jelić (37) iz Debelje kod Nove Varoši. Njemu je lane ova humanitarna organizacija organizovala svatovsko putovanje u selo Vrake kod Skadra po izabranicu Vesnu Stajkić (21).

2024 © - Vesti online