Subota 22.02.2014.
17:19
Srna

Moskva: Ne napadajte Ruse, ne izazivajte rat

Na ulicama Kijeva kao u "Pobesnelom Maksu"

Dolgov je komentarisao jučerašnji napad u ukrajinskom regionu Rovno na autobus u kome su bili beloruski turisti. U ovom napadu teško je povređen vozač, državljanin Rusije.

"Moskva veruje da je apsolutno neophodno i da je dužnost ukrajinskih pravosudnih organa i svih koji kontrolišu ili pokušavaju da kontrolišu Kijev i ukrajinske regione, posebno na zapadu, da zaštite civile, uključujući Ruse i pripadnike drugih naroda", rekao je Dolgov.

On je pozvao ukrajinske vlasti da poštuju međunarodno pravo i zaštite civile. "To je od vitalnog značaja i u cilju prevencije potencijalno opasne eskalacije međuetničkih sukoba u zemlji", rekao je Dolgov.

Zapad Ukrajine je tradicionalno naklonjen Evropi, dok je istok zemlje tradicionalno naklonjen Rusiji. Prema ranijim izveštajima, dok je Janukovič još bio de fakto na vlasti u Kijevu, pojedine regije sa zapada su mu "otkazale poslušnost", a u Lavovu su naoružani demonstranti zauzeli sve administrativne zgrade.

U Ukrajini živi oko devet miliona Rusa, od ukupne populacije od 47 miliona. Stanovništvo čini 77 odsto Ukrajinaca, 17,3 odsto Rusa, kao i zajednice Belorusa, Moldavaca, Bugara, Krimskih Tatara, Mađara, Rumuna, Poljaka i Jevreja.

2024 © - Vesti online