Subota 22.02.2014.
15:30 >> 17:32h
Beta

"Ovo je državni udar, ne dam ostavku"

Janukovič ne silazi sa vlasti dok ne izgubi na izborima
 

"Nemam nameru da podnesem ostavku", izjavio je Janukovič iz Harkova, gde se povukao posle sporazuma postignutog sa opozicijom uz posredstvo prestavnika Evropske unije.

Janukovič je rekao da je na njegov automobil otvorena vatra, ali da on nije povređen. "Na moj automobil je otvorena vatra, ali ja se ne bojim. Ja žalim svoju zemlju", rekao je ukrajinski predsednik.

Obraćajući se naciji putem televizije, Janukovič je nasilje na ulicama Kijeva i širom zemlje opisao kao "pokušaj državnog puča, vandalizam i dela bandita", prenosi BBC. On je rekao da "neće štedeti snage" da prekine krvoproliće u zemlji.

Ukrajinski predsednik navodi da ima obavezu da zaštiti narod i da neće ni podneti ostavku, niti će otići iz Ukrajine, jer je "legitimno izabrani predsednik". AFP navodi i da Janukovič "ne priznaje odluke donete u Kijevu".

Janukovič je takođe rekao da je predsednik Parlamenta Volodimir Ribak podneo ostavku zato što je pretučen.

Za 15 časova bilo je najavljeno glasanje o opozivu Janukoviča u ukrajinskom parlamentu u Kijevu, koji demonstranti od sinoć drže pod punom kontrolom. U parlamentu su već, bez predsedničkog potpisa, usvojene odluke o povratku na Ustav iz 2004. godine i ubrzanom oslobađanju Julije Timošenko.

Nešto ranije, pojedini predstavnici opozicije su rekli da "imaju usmenu potvrdu da će se Janukovič povući", na šta su okupljeni na Majdanu u Kijevu oduševljeno reagovali. Pojedini ukrajinski mediji su javili da je Janukovič podneo ostavku.

2024 © - Vesti online