Subota 20.03.2010.
03:11
mondo.rs

Maloletnica tuži Sloveniju za 4,2 miliona evra

Asja Jež (u sredini) i njena sestra Daša od malena su povlačene po sudovima
 

Mlada Asja je plakala u ljubljanskom sudu dok je obrazlagala svoj zahtev, istakavši da su se ona i sestra, rodom iz jednog sela kod Žaleca, još 1998. godine izjasnile da žele da žive sa ocem Stojanom. Ustavni sud je ispoštovao njihovu volju, ali prilično “parcijalno“ - prvo je ocu vraćena Daša 2002. godine, da bi Asja bila ujedinjena sa ocem i sestrom 2004.

Asja je pred sudom u Ljubljani tvrdila je da je dugo neopravdano "povlačena" po sudovima, kao i da je godinama nevoljno živela s majkom.

Nastavak procesa posle ocene kliničkog psihologa

Proces će biti nastavljen kad klinički psiholog utvrdi stepen duševnih patnji koje je Asja pretrpela. Termin novog ročišta nije određen, a oštećena je uverena da će presuda sigurno biti u njenu korist.

"Slovenačke institucije su time kršile ustav, brojne zakone i konvenciju UN o pravima dece", naveo je u tužbi Asjin pravni zastupnik, Boštjan Verstovšek.

Ispričala je Asja i kako je majka otela iz vrtića u kojem je bila, kako je seljena iz stana u stan u Ljubljani, samo da ne bi bila u prilici da viđa oca, kako su ona i sestra "kao kakvi predmeti" dovođene u sudove i socijalne ustanove. Rekla je da je pet-šest godina s majkom morala da "živi na silu", da su je strah i pretnje činili izgubljenom.

Socijalne radnice kojima je godinama ponavljala da želi da živi s tatom, ostajale su gluve na njene molbe. Odbijana je tvrdnjama da izgovara "naučenu želju". Danas Asja smatra da je šest godina nasilnog pripadanja majci za nju predstavljalo pravi pakao i da je ostala uskraćena za mnoge dečije radosti.

2024 © - Vesti online