Subota 22.02.2014.
12:04
D. Đorđević - Vesti

Moju Anastasiju vraćaju u kovčegu

Neizmerna tuga: Anastasija Trajković sa roditeljima pre odlaska u Prag

Kako je saopšteno iz Praga, doktori ne žele da potpišu otpusnu listu, jer Anastasija neće izdržati put do Srbije.

Njoj je za veoma kratak vremenski period redak tumor, manje poznat kao hordom, metastazirao i uništio pluća. Jedno plućno krilo je u potpunosti otkazalo, dok drugo funkcioniše sa oko 50 odsto kapaciteta.

PREDVIDELA SVOJU SMRT
- Zvali su me iz Češke i rekli mi da Anastasija ne može da dođe kući. Kako je rekao lekar koji je vodio slučaj, ona neće izdržati ni avion ni bilo koji drugi prevoz. Anastasija je gotova i ja odlazim hitno u Prag da je vidim dok je još živa. Nismo uspeli da joj ispunimo poslednju želju da vidi brata i sestru. Greškom i neznanjem lekara moju ćerkicu ću kući vratiti u kovčegu - uplakano kaže otac Dragan i dodaje da tumor od kojeg je obolela mala Anastasija u jednom od tri slučaja napada i pluća.

Veliki bolovi

Anastasija je 29. januara ove godine otputovala u Češku.
Primila je 11 petominutnih terapija jakog protonskog zračenja, čime je zaustavljeno dalje širenje karcinoma, ali je konstatovano da je izlečenje počelo kasno i da su metastaze već zahvatile pluća.
Trenutna dijagnoza kod devojčice je hordom četvrtog, poslednjeg stepena. Anastasija je na aparatima za disanje i prema rečima majke koja je sve vreme sa njom u bolnici, trpi velike bolove u glavi i grudima.

- Imali smo tu nesreću da Anastasija bude baš taj treći slučaj. Mi ovo nećemo preživeti. U trenutku mi pozli kada se setim da je Anastasija predvidela svoju smrt. Par noći se budila sa vriskom jer je, kako nam je govorila, sanjala da je umrla - priseća se Dragan.


On kaže i da su psi zavijali u dvorištu njihove porodične kuće dan pre odlaska u Češku.


- Noć pre odlaska na zračenje, ona oka nije sklopila. Samo je šetala i u jednom trenutku je stala pored prozora i gledala pse koji su nam zavijali u dvorištu. Znao sam da će nešto krenuti po zlu. U bolnici je rekla majci da umire i da hoće poslednji put da vidi brata i sestru. Teško mi je što ovo kažem, ali novac koji sam čuvao da im pošaljem, sada sam ostavio jer će nam trebati za sahranu - jecajući izgovara Dragan.

LEKARSKA GREŠKA?
Hordom se kod Anastasije pojavio u decembru 2012. godine. Lekari odeljenja ORL u Vranju su konstatovali da je reč o karcinomu i poslali je hitno u Niš.


Niški doktori nisu uspeli da otkriju vrstu bolesti i pored nekoliko operacija. Roditelji tvrde da je tom prilikom lekar u Nišu "čačkanjem" prouzrokovao širenje karcinoma i stvaranje metastaza.


Anastasija je početkom 2013. godine upućena na VMA. Doktori na Vojno-medicinskoj akademiji su dali pogrešnu dijagnozu i posle hemoterapije, roditeljima je saopšteno da detetu nema leka i da je vode kući. Ubrzo se neko od lekara VMA dosetio da konsultuje patologa iz Mančestera u Engleskoj.

RFZO: Učinili smo sve

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je da je upućivanjem teško obolele devojčice Anastasije Trajković na lečenje u inostranstvo "učinio sve" što je u njegovoj "moći i nadležnosti" da se iskoristi i "najmanja šansa" za spas teško obolelog deteta. U saopštenju se navodi da je direktor RFZO Momčilo Babić, "uprkos proceni nadležne Lekarske komisije" da za Anastasiju nema efikasnog lečenja i da ne postoji opravdanje da se uputi na lečenje u inostranstvo, odlučio da uvaži dodatno mišljenje Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije da bi detetu možda mogla život produžiti protonska terapija. Stoga je RFZO, dodaje se, uputio devojčicu u inostranstvo da bi se iskoristila i minimalna šansa za spas.
U saopštenju se navodi i da je "apsolutna neistina i da je RFZO odugovlačio sa upućivanjem deteta na lečenje u inostranstvo, jer je celokupna zakonska procedura obavljena po hitnom postupku od svega 12 dana".


Doktorka iz Velike Britanije je posle pregledane dokumentacije saopštila da je reč o hordomu koji se javlja kod dece u odnosu jedan prema milion, te da je jedini put izlečenja protonsko zračenje na klinikama u Francuskoj, Nemačkoj ili Češkoj.


Sredinom januara ove godine prvostepena komisija RFZO je odbila zahtev za lečenje Anastasije u inostranstvu, iako u Pravilniku o uslovima i načinu upućivanja osiguranih lica na lečenje u inostranstvo u članu 5, stav 1. piše da se mogu uputiti lica izuzetno retkih patologija.


Desetak dana kasnije, drugostepena komisija je pod pritiskom javnosti odobrila devojčici put u Prag.

2024 © - Vesti online