Subota 22.02.2014.
09:37 >> 10:52h
Srna

Kosovo: Srbima zabranjeno da posete grobove predaka

Tužne slike sa mesta poslednjih počivališta Srba na Kosovu: Groblje u Kosovskoj Mitrovici u novembru 2013. godine
 


Predsednik Udruženja Đakovčana Đokica Stojanović rekao je da su raseljeni Đakovčani planirali da krenu u petak uveče iz Beograda, Rače Kragujevačke, Kragujevca i Kraljeva.


"To je poslednje pravo koje smo imali. Zabranjeno nam je da na svojim ognjištima slavimo praznike ili obilazimo groblja naših predaka. To je žalost i tuga i neshvatljivo je da se danas dešava bilo gde u Evropi", rekao je Stojanović.


Stojanović je podsetio da su Đakovčani bili sprečeni i da na Badnje veče i Božić posete manastir Uspenja Presvete Bogorodice, javila je Radio-televizija Srbije.


U Đakovici je pre rata živelo oko 12.000 Srba, a danas su tamo ostale samo četiri starice koje žive u manastiru.

Kancelarija za KiM: Osuđujemo odluku policije i Prištine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da najoštrije osuđuje odluku Kosovske policije i prištinskih institucija da se zabrani raseljenim Srbima da na Zadušnice obiđe grobove u Đakovici.

"Srbima se po ko zna koji put na Kosmetu ograničava kretanje, zabranjuje im se da obalize grobove i svoja ognjišta. Danas su Srbi jedini narod u Evropi koji ne može da obiđe grobove svojih mrtvih i svoje crkve. Dok se to ne zaustavi, na Kosovu neće biti uslova za bezbedan zajednički život i pomirenje, za šta se Republika Srbija i njena Vlada zalažu", navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online