Subota 22.02.2014.
08:30 >> 12:28h
Beta

Janukovič iz Kijeva otišao u Harkov

Viktor Janukovič se iz prestonice povukao na istok Ukrajine
 


"Prema našim informacijama, a razgovarao sam i sa predstavnicima ministarstva spoljnih poslova... predsednik Jaunukovič je otišao u Harkov na istoku zemlje, na sastanak koji se tamo održava", rekao je zvaničnik, navodeći da je ta oblast Ukrajine političko uporište Janukoviča.


On nije potvrdio inrformaciju da je ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zakarčenko pobegao u Belorusiju.

Rezidencija Janukoviča prazna i bez obezbeđenja

Rezidencija ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, 15 kilometara od Kijeva, prazna je i bez obezbeđenja i novinari slobodno ulaze i izlaze, javili su ukrajinski mediji.


Desna ruka Julije Timošenko predsednik parlamenta

Predsednik ukrajinskog parlamenta Volodimir Ribak, blizak šefu države Viktoru Janukoviču, podneo je ostavku, izjavio je potpredsednik parlamenta na sednici u subotu. Ribak je podneo ostavku pošto je nekoliko poslanika vladajuće Partije regiona najavilo da će napusititi Skupštinu.

 

Oleksandar Turčinov, desna ruka bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko koja je još u zatvoru, izabran je danas za novog predsednika parlamenta Ukrajine. Za Turčinova je glasalo 288 poslanika, od ukupno 450.


Janukovič i tri lidera opozicije - Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjagnibok, potpisali su u petak sporazum o okončanju krize u prisustvu posrednika EU. 

Ukrajinski parlament je potom suspendovao Ustav i vratio na snagu Ustav iz 2004. čime su predsednička ovlašćenja znatno ograničena, oslobodio iz zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko, amnestirao uhapšene demonstrante i smenio ministra policije za koga se smatra da je naredio upotrebu sile nad učesnicima protesta. 

Ukrajinci na ulicama i kao Kozaci

Pročitajte još:

* Ukrajina krvari po SFRJ receptu

* "Ako dođe do podele Ukrajine, Rusija ulazi u rat za Krim"

* Mig sa zapada za rušenje Ukrajine: Šta košta, neka košta!

* KRVOPROLIĆE! U Kijevu još 44 mrtvih!

* UŽIVO: Klanica u Kijevu, 26 mrtvih!

2024 © - Vesti online