Petak 21.02.2014.
19:37
Beta

Vukovar: Vandali opet oštetili ćiriličnu tablu

Vandali u akciji (Foto: Arhiva)
 

Policija vukovarsko-sremska navela je u saopštenju da je nepoznata osoba oštetila tablu u četvrtak uveče. Uviđaj je danas obavljen. Od kada su postavljene početkom septembra prošle godine, dvojezična tabla nekoliko puta skidana je sa zgrade Hrvatskog zavoda za zaspošljavanje, ali i drugih zgrada javnih institucija.

Grupa veterana, okupljenih oko Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, koji se protivi ćirlici, prikupio je krajem prošle godine oko 650.000 potpisa za raspisivanje tzv. referendum o ćirilici, odnosno o izmenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina po kojima bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo ako čini najmanje polovinu stanovništva neke lokalne samouprave.

Sada je to pravo omogućeno pripadnici manjina kada čine više od 33 odsto stanovništva kakav je slučaj sa Srbima u Vukovaru. Prikupljanju potpisa prethodilo je postavljanje dvojezičnih latinično-ćirličnih natpisa na zgradama javnih ustanova i državnih institucija u Vukovaru u septembru, što je dovelo do napetosti i protesta u tom gradu.

Iz vladajuće koalicije više puta su poručili da takvog referenduma neće biti bez obzira na broj prikupljenih potpisa. Sabor se još o tome nije izjašnjavao.

2024 © - Vesti online