Petak 19.03.2010.
21:29
Tanjug

U Kini nestašica radne snage

Nestašica radne snage, naročito u izvoznim centrima priobalnih provincija, povećana je od prošlomesečnih praznika proslave Lunarne nove godine, kada je na desetine miliona radnika migranata otišlo kućama.

"Mesečna plata od 1.500 juana (220 dolara) u Gunagdongu možda je suvise mala da privuče radnike, ali, ukoliko se ona ponudi u nekom gradu u unutrašnjosti, ljudi će rado prihvatiti taj posao", rekao je Cai.


U provinciji Gunagdong, koja učestvuje sa oko 30 odsto u ukupnom kineskom izvozu, lokalna vlada planira da poveća minimalnu zaradu za više od 20 odsto.

Vlada u Pekingu smatra da je pomanjkanje radnika privremeni, regionalni fenomen, ali Cai ukazuje da će se u Kini zadržati nestašica doseljenih radnika.


On je podsetio da su za oko 150 miliona takvih radnika plate u 2008. povećane 19 odsto i 16 procenata u 2009, uprkos tome što su kineski izvoznici bili teško pogođeni globalnom ekonomskom krizom i što je više od 20 miliona migranata izgubilo radna mesta.


Cai ističe da nema sumnje da će plate u Kini imati dugoročni trend rasta.


Ekonomisti ukazuju da će veća primanja podstaći domaću potrošnju u nekoliko narednih godina.


"Na osnovu iskustva Japana i Južne Koreje, optimisti smo u pogledu gradske potrošnje roba, kao što su automobili, turističke i zdravstvene usluge, kultura, kao i ubrzanog rasta prodaje poljoprovrednih mašina u nekoliko narednih godina", ukazali su ekonomisti kompanije "Čajna internešenel kepital".


Kompanije su porast troškova rada uspevale da pokriju povećanjem produktivnosti, a mnoge firme takođe prenose proizvodnju u unutrašnjost Kine gde su troškovi rada niži. Taj trend će, kako smatra Cai, biti ubrzan.

2024 © - Vesti online