Petak 21.02.2014.
13:03
D. Dekić - Vesti

Narko bomba tempirana za izbore

Branko Lazarević
 

Da kao zaštićeni svedok progovori o toj enigmi staroj skoro šest godina je spreman bivši šef Kabineta ministra policije Branko Lazarević, što je pokrenulo spekulacije da bi premijer i ministar policije Ivica Dačić mogao da se nađe u velikom problemu.


Lazarević, koji je otpravnik poslova Ambasade Srbije u Atini, navodno je već priznao da ga je sa članom narko-klana Rodoljubom Radulovićem, poznatijim kao Miša Banana, upoznao upravo Ivica Dačić. Premijer, međutim, kaže da ne zna šta je njegov bivši šef kabineta pričao tokom devetočasovnog saslušanja.
- Ne znam šta je Lazarević izjavio i neću da se mešam u rad istražnih organa. Stvarno ne bih ništa komentarisao - rekao je Dačić.

"Držao" dve vlade

Dugo se pričalo da je narko-afera stavljena u fioku, a Lazarević sklonjen u diplomatiju. Pričalo se da se po tom slučaju nije ni zagrebalo jer bi pala vlada Mirka Cvetkovića, kao i da je iz istih razloga slučaj zataškavan i po ustoličenju nove vlade, čiji je Dačić i premijer i ministar policije. Lazarevića su punih godinu dana unazad "hapsili i saslušavali" samo srpski mediji, a zanimljivo je da je i njegovo saslušanje dva puta odlagano, da bi tek u trećem pokušaju stigao iz Atine u Beograd.

Isplivavanje narko-afere u predizbornoj kampanji, prema oceni političkog analitičara Đorđa Vukadinovića, predstavlja aktiviranje tempirane bombe koja je Dačiću dugo držana pod grlom.


- To je deo predizborne igre i obračuna sa Ivicom Dačićem najavljenog pre više od godinu dana, zbog čega je dosadašnji deo mandata proveo kao talac u premijerskoj fotelji - tumači ovaj analitičar i pita zašto je svedočenje Lazarevića potegnuto sada, a ne pre tri ili šest meseci.


Vukadinović smatra da će u narednim danima biti jasnije da li je to i konačni udar na Dačića, ili je cilj da se oslabi izborni rezultat socijalista čiji je Dačić lider.


U SPS-u ne žele da komentarišu događaje vezane za bivšeg šefa Dačićevog kabnineta. Potpredsednica SPS-a Dijana Vukomanović kaže za "Vesti" da je stav SPS da se nijednom izjavom ne meša u rad istražnih organa i nadležnih institucija.


Direktan komentar na pitanje hoće li ovo saslušanje uticati na odnose naprednjaka i socijalista izbegao je potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović koji se slaže da stranke ne treba da se mešaju u posao pravosudnih organa.

"Naginje" ka politici

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić podozriv je prema tajmingu saslušanja Lazarevića.
- Zar za to nije bilo potrebe i dokaza i ranije? Zato to negde može da vuče ka političkoj, umesto borbi protiv kriminala. Voleo bih da sve koji su činili kriminalna dela bez obzira na partijsku pripadnost stigne presuda jer sve dok je ne bude, ne znamo šta se dešava i to može pobuditi sumnju u manipulaciju - kaže Aligrudić.

- Svi koji su se bavili kriminalnim radnjama treba da odgovaraju. SNS i Aleksandar Vučić su na primeru našeg poslanika Dragana Tomića pokazali da partijska knjižica nikoga ne štiti - kaže Stefanović.


Visoki funkcioner Demokratske stranke Dragoljub Mićunović tvrdi da je reč o očiglednom udaru tehničke vlade na premijera Dačića, ali i na SPS.


- Ovakvo iskustvo je šokantno, posebno zbog činjenice da je Lazarević otpravnik poslova u Atini, odakle i ide pravo u zatvor. Raspravlja se o tome šta je premijer preko šefa kabineta odavao kao tajnu, a zašto u ovom trenutku, krupno je pitanje - rekao je Mićunović.


Mediji su svojevremeno otkrili da je i Mićunović bio u bliskoj vezi sa Radulovićem, posle čega je priznao da ga je jednom davno upoznao.

Pročitajte i:

* Bivši Dačićev saradnik u Specijanom tužilaštvu

* Dačićevom bivšem šefu kabineta pritvor od 48 sati

* Lazareviću oduzet pasoš!

2020 © - Vesti online