Četvrtak 20.02.2014.
21:45
dnevnik.hr

Da li američki F-35 može lako da se obori?

Najskuplji projekat u istoriji američke vojske mogao bi da bude beskoristan: F-35
 

Naime, pilot tog aviona ima kacigu koja mu prikazuje pojačanu stvarnost, odnosno kadrove iz šest kamera postavljenih na telo letelice. Pilot tako vidi šta se događa oko njega a da mu ne smeta unutrašnjost kokpita. Sve to pokreće računarski sistem pod nazivom ALIS, koji u osnovi izgleda poput laptopa.

Pročitajte još:

* SAD: Prizemljeni svi super-lovci F-35 zbog defekta motora

Pilot ga unosi sa sobom u kokpit i ubacuje ga u deo pored sedišta. U računaru se nalaze informacije o misiji koja ga čeka. Serveri koji pokreću taj čitav sistem zauzimaju prostor veličine jednog brodskog kontejnera, ističe David Martin, dopisnik Si-Bi-Es-ove emisije "60 minuta". Prema njegovim rečima, taj kompijuterski sistem je sjajna meta za hakere.

"Ako vaš protivnik može da upadne u sav taj softver, koji upravlja misijom, onda ste porazili taj avion bez ispaljenog metka", rekao je Martin.

Ukratko, ALIS upravlja čitavim avionom, a može i trajno da ga onesposobi za poletanje, ako utvrdi da nešto nije uredu sa letelicom. Piloti i tehničari, nemaju mogućnost da ponište tu zabranu. Hakerski upad u ALIS mrežu mogao bi od aviona F-35 da napravi uređaje koji su u vazduhu korisni koliko i bačena cigla, dakle u potpunosti beskorisnim.

2024 © - Vesti online