Četvrtak 20.02.2014.
17:44
Beta

EU uvodi Ukrajini embargo na oružje, Obama šokiran nasiljem

Haos u Ukrajini se nastavlja
 

Ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije sastaju se kasnije danas u Briselu, dok u Kijevu traju žestoki sukobi policije i demonstranata. Prema neimenovanom diplomatskom izvoru, evropski ministri će se danas izjasniti o usvajanju "mera usmerenih na odgovorne za nasilje i za prekomernu upotrebu sile".

U nacrtu zaključaka se ne precizira nijedno ime odgovornog koji bi mogao da bude obuhvaćen sankcijama koje podrazumevaju zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine u inostranstvu.

Dokument koji će biti predstavljen šefovima diplomatije, previđa i "embargo na oružje" i "zabranu opreme korišćene za represiju". Evropska unija izražava veliku zabrinutost pogoršanjem situacije u Ukrajini i dodaje da "nikakve okolnosti ne mogu opravdati represiju kojoj smo sada svedoci".

U tekstu se poziva "vlada na maksimalnu uzdržanost, a opizicija na ograđivanje od onih koji pribegavaju radikalnoj akciji". "Svaka nova eskalacija, posebno uvođenje vanrednog stanja, treba da bude izbegnuta", ističe EU i podseća da je na predsedniku Viktoru Janukoviču i ukrajinskim vlastima da "učine prvi korak kako bi bio
omogućen dijalog".

Američki predsednik Baraka Obama izjavio je danas da su SAD "šokirane" nasiljem u Ukrajini i zatražio je od predsednika Viktora Janukoviča da povuče snage iz

centra Kijeva, navodi se u saopštenju Bele kuće. Obama je rekao da SAD traže da se ukrajiska vojska ne meša u sukob koji mora biti rešen politički.

"Šokirani smo slikama kako ukrajinske bezbednosne snage iz automatskih pušaka pucaju na sopstveni narod", navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online