Četvrtak 20.02.2014.
14:43
Beta

Škola sa jednim đakom dobila i kompjuter


Jedini đak škole u Merćezu sa svojom učiteljicom
 

Ministar Jovanović je prilikom obilaska planinskih đaka rekao da će se zauzeti da ne bude zatvaranja škole u kuršumlijskim selima.

Učiteljica Bojana i njen jedini učenik Miljenko pre nekoliko dana su se obradovali struji. To je bio prvi put da je školski objekat, podignut za tu namenu između dva svetska rata, priključen na elektro mrežu.

"Sve škole koje imaju bilo koliko đaka, treba da se očuvaju. Neprihvatljivo je da su kriterijumi opstanka škole na osnovu broja đaka. Jer, ako ima đaka, bilo koliko da ih je, a u ovom slučaju je jedan, to znači da postoji šansa i opstanka ljudi na selu", kazao je Jovanović.

U selu Merćez u isturenom odeljenju Osnovne škole "Miloje Zakić" treći razred pohađa samo jedan đak, a do skoro ta škole nije imala ni učitelja, pa je angažovana učiteljica Bojana Veličković iz Kragujevca.

Jovanović je rekao da je preko medija saznao za taj slučaj i odlučio da obezbedi sve uslove za rad škole. Istovremeno, on je obišao i planinsko selo Sagonjevo, gde ima nekoliko mališana školskog i predškolskog uzrasta, ali to selo nema školu.

Ministar je obećao da će Ministarstvo prosvete izdvojiti sredstva za adaptaciju objekta u tom selu, za otvaranje isturenog odeljenja osnovne škole "Miloje Zakić", kao i za zapošljavanje učitelja i pomoćnog radnika.

2024 © - Vesti online