Četvrtak 20.02.2014.
14:34
Blic

Pančevo primer kako nas naša država ubija

Pančevo, lep gradić na obali Tamiša koji nije ovo zaslužio
 

Problem manjka anesteziologa nastao je posle ukidanja dopunskog rada, po nalogu Ministarstva zdravlja, pa pančevačka bolnica više nema novca za dodatni angažman ovih specijalista.

Nema radiologa, nema ni mamografa

 

Zbog radiologa kojima nije plaćan dopunski rad iz Pančeva je prošle godine otišao i pokretni mamograf. Aparat je u Pančevo stigao 3. jula, a proradio u oktobru. Ubrzo se pokvarila rendgenska cev, čija je popravka koštala 35.000 evra. Posle popravke, nastao je problem s radiolozima, koji su dolazili iz Beograda. Pošto im ukinut dopunski rad, oni su prestali da dolaze. Za dva meseca, koliko je radio, ustanovljen je tumor u ranoj fazi kod 20 Pančevki, što im je spaslo život.

Abortusi će se zbog toga raditi samo utorkom i četvrtkom. Bezbolni porođaj uz pomoć epiduralne anestezije postaće privilegija, jer će se ona davati samo pre podne, i to kada se proceni da je medicinski neophodno.

"To su bile usluge koje smo pacijentima pružali kroz dopunski rad, gde su doktori bili motivisani da rade, a pacijenti su bili zadovoljni jer su dobijali uslugu koju su hteli. Sada je to veliki problem. Kiretaže su vanstandardna usluga, nešto što se plaća. Mi to više ne možemo da organizujemo u nekom popodnevnom ili vikend-terminu, kada možda odgovara našim pacijentkinjama. Sada to moramo da radimo pre podne u toku redovnog radnog vremena, a plaćaće se kao i do sada", kaže Milić.

U pančevačkoj Opštoj bolnici je prošle godine 250 porodilja platilo po 15.000 dinara za bezbolni porođaj sa epiduralnom anestezijom. Novac je išao i anesteziolozima za dodatni rad jer ih, jednostavno, nema dovoljno.

"Tu uslugu u perspektivi ćemo moći da pružimo samo u prepodnevnim satima, kada ima anesteziologa koji mogu da je pokriju. Koje će porodilje moći da je dobiju, procenjivaće anesteziolozi. Oni će odrediti indikacije, odnosno razloge zašto je to nekom medicinski potrebno", kaže dr Milić.

2024 © - Vesti online