Subota 31.10.2009.
18:46
Tanjug

Jeste li spremni za Noć veštica?

Sve je spremno za Noć veštica

Proslava Noći veštica ima korene u keltskom prazniku Samhainu i prvobitno je bila paganski običaj odavanja počasti mrtvima.Danas je to prilika za decu i odrasle da izborom kostima zaplaše jedni druge, dok trgovci u maloprodaji očekuju da će zaraditi tri milijarde i tri stotine miliona dolara, čak pet odsto više nego prošle godine.


Kada padne mrak, kostimirana deca idu od vrata do vrata tražeći slatkiše i uzvikuju "nestašluk ili čašćavanje" ("trik or trit"), odnosno pozivaju vlasnike da im daju slatkiše, jer će u protivnom napraviti neki nestašluk, poput bacanja jaja ili brašna na prozore njihovih kuća.


Za Noć veštica se tradicionalno izdube i ukrase bundeve, a na godišnjoj paradi u Njujorku učestvuje na hiljade ljudi.


Noć veštica svake godine je povod za policiju više saveznih država u SAD da sprovede provere osobe osuđivane za seksualne delikte, čije su žrtve deca. Prema podacima Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu decu u SAD ima 685.515 registrovanih seksualnih prestupnika.


U Hjustonu registrovanim seksualnim prestupnicima nije dozvoljeno da za Noć veštica ukrašavaju kuće, dele slakiše deci, pale svetla ne verandama, kao ni da otvaraju vrata.

2024 © - Vesti online