Četvrtak 20.02.2014.
16:02
D. Dušanić - Vesti

Snežana hit dobila preko telefona

Podrška porodice: Snežana Đurišić sa ćerkom Majom i unucima
 


- Moje glasovne mogućnosti nikada nisu bile osporavane, ali su dugo o meni pisali i govorili kao o nekomercijalnom pevaču. Imala sam sreće da radim sa vrhunskim kompozitorima, tekstopiscima, aranžerima i producentima. Znala sam da jadikujem kako me maltretiraju u studiju, izvlače gotovo nemoguće iz moje interpretacije, ali sam im zapravo bila neizmerno zahvalna zbog toga, jer smo postizali odlične rezultate. Snimala sam pesme koje su mi govorili da treba da budu na mojim albumima, iako mi se u prvi mah nisu sviđale. Vreme je pokazalo da su saradnici bili u pravu, ali i ja - zato što sam ih slušala i verovala im - objašnjava Snežana i seća se vremena kada je nastala pesma "Sve je prošlo među nama".

Deca neće na estradu

Iako su Snežanina deca, sin Marko i ćerka maja nasledili talenat od majke, odlučili su da se klone estrade.
- Moja deca su muzički izuzetno talentovana, ali nisu želela da se bave poslom svojih roditelja. Maju sam jedno vreme forsirala da počne da peva, jer baš ima dara, ali nije vredelo. Uvek je imala razne izgovore, u zavisnosti od uzrasta, raspoloženja, pa i bezobrazluka - kaže Snežana. Da ne hvali ćerku tek tako imaće prilike da se uvere i gledaoci emisije "Veče sa Snežanom Đurišić" u kojoj će Maja zapevati. Ova emisija biće emitovana na Grandovom kanalu.


- Bilo je to '80-ih godina, Rade Vučković je napisao muziku i tekst, a ja sam bila presrećna što ću sarađivati sa njim, jer je u to vreme on pisao sve same hitove za brojne zvezde. Više je radio za muškarce, nego za žene, ali rekao mi je da za mene ima baš dobru pesmu. Čula sam jednu strofu i refren i nisam bila oduševljena. U studiju sam završavala album, nedostajala nam još jedna numera. Rade je bio u Kuršumliji, izdiktirao mi je preko telefona ostale stihove, tako je nekako snimismo. Nisam se na tom snimku proslavila jer sam je otpevala nezainteresovano, preko volje. Aca Šišić je na violini odsvirao svoj deo, koji sam ja htela da izbacim, smatrajući da je suvišan, ali mi je Dragan Stojković Bosanac zapretio - ili tako ili nikako. Šta ću, poslušala sam. Ispostavilo se da je upravo ta pesma postala popularna i slušana. Danas je ona moja pevačka lična karta.


Pošto je rođena Kraljevčanka, Snežana je želela da snimi pesmu koju će posvetiti svom zavičaju i konačno je tu želju ispunila.


- Saša Milošević mi je napisao divan tekst: "Tamo gde je Raška, gde su Sopoćani, ostali su moji nasmejani dani, pa mi srce leti kao da je ptica, tamo gde je Kraljevo, gde je Studenica..." Ali, nikako da mi neko napiše adekvatnu melodiju. Onako iz šale zamolila sam Slavka Stefanovića Slavkonija da komponuje muziku. Znala sam da je dobar harmonikaš i kompozitor, ali sumnjala sam da će mu to poći za rukom, jer je rođen u Prištini i mislila sam da će teško moći da napiše melodiju u šumadijskom maniru. I prevarila sam se, uradio je savršenu kompoziciju. Kada je saznao pozadinu svega, rekao je da mu je to bio prvi muzički tender na kom se našao, i eto pobedio - smeje se Đurišićeva.

Pohvale za Slavka

- Za gosta iznenađenja odabrala sam mog divnog kolegu Slavka Banjca, koji se ostavio lep trag na estradi. Mnogi se još sećaju njegovih hitova "Ne verujem lepim ženama", "Kasno je"... On se povukao iz muzike i sa estradne scene pre gotovo dve decenije, ali je zbog mene pristao da ponovo zapeva, i to uživo. Uostalom, imam ja poprilično udela što je on kao klavijaturista orkestra Miše Mijatovića postao solista, pevač. Na snimanju je imao tremu, kao da nikada nije držao mikrofon u rukama. Bez razloga, jer Slavko i dalje savršeno peva - rekla je Snežana.

 

Lako za slušanje, teško za pevanje

- Tokom karijere imala sam sreću da sam sarađivala sa Draganom Aleksandrićem. To je hitmejker onog zlatnog doba estrade. Iznedrio je brojne poznate numere za razne zvezde. I one će ga zasigurno nadživeti. Njegove pesme su lake za slušanje, ali su teške za izvođenje. To ja najbolje znam! Primer za to su numere "Nema ćara od bećara" i "Mala soba tri sa tri" - kaže pevačica.

2024 © - Vesti online