Četvrtak 20.02.2014.
14:07
Đ. Barović - Vesti

Izgoreli dokazi o zločinima ustaša

Ogromna šteta: Izgorelo arhivsko blago
 



- Na nekim od tih dokumenata su vidljivi tragovi gareži, ali na sreću nijedan dokument koji je restitucijom preuzet od Ratnog arhiva iz Beča, nije uništen i neupotrebljiv. Sa kolegama iz Arhiva RS smo već počeli kopiranje te građe jer planiraju posebnu izložbu - kaže Vržina.


On navodi da je najviše stradala arhivska građa iz Depoa 1, u prostoriji A, u kojoj su se nalazili dokumenti preuzeti od Upravnog arhiva iz Beča, a između ostalog i sva arhivska građa Ministarstva unutrašnjih poslova od 1880. do 1920. godine.

Karganović: Nije puko divljaštvo!

Direktor nevladine organizacije iz Holandije Istorijski projekat Srebrenica Stefan Karganović smatra da paljenje arhiva nije puko divljaštvo.
- Kada neko protestuje i zaposedne federalnu zgradu iz "socijalnih razloga", paljenje arhivske građe sigurno mu neće doneti ručak sledećeg dana. Ne znam da li je ideja bila da se unište spisi sa suđenja Gavrilu Principu ili neka druga istorijska građa, ali neka ideja je definitivno postojala. Na bezbednosnim službama u BiH je da što pre otkriju pravi motiv - kaže Karganović.

U Depou C, od vode prilikom gašenja požara oštećena je dokumentacija koja se odnosi na Zemaljsku komisiju za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, kao i papiri sa sudskih procesa komunistima u BiH.


- Vatrena stihija je ovom depou između ostalog uništila i 50 kutija vredne građe iz perioda Nezavisne Države Hrvatske - navodi Vržina.


Direktor policije Federacije BiH Dragan Lukač prethodno je upozorio da "nije slučajno to što je požar podmetnut upravo u krilo zgrade Predsedništva BiH u kome je smešten državni arhiv", ali Vržina ne želi da se o tome izjašnjava.


- To nije posao za istoričara, već za policiju i državnu bezbednost. Za mene je mnogo bitnije da su nam odmah priskočili u pomoć arhivari iz celog regiona i ta solidarnost je nešto što mora da se pohvali - ističe Vržina.


Radnici Arhiva Republike Srpske stigli su među prvima, ali zamenik direktora ove institucije Bojan Stojnić ne smatra da je paljenje Arhiva BiH bilo deo neke "tajne zavere".


- Arhiv BiH se nalazi u prizemlju Predsedništva BiH i tim huliganima je osnovna meta bila upravo ta federalna institucija. Arhiv je stradao kao koletarelna šteta, i to je sva suština. Jedino bi neko trebalo da odgovara zato što je 300 ili 400 pijanih navijača bez većeg problema uspelo da uđe u državnu zgradu - kaže za naš list Stojnić.
 

Princip ostaje u Sarajevu

Zamenik direktora Arhiva RS Bojan Stojnić kaže da je nerealno očekivati da se deo Arhiva BiH, poput spisa sa suđenja Principu, preseli u Banjaluku kako bi ta građa bila na sigurnom.
- U našem poslu nije moguća takva selekcija fondova i tako nešto ne bi bilo dobro rešenje za izučavanje istorije - ističe Stojnić.

2024 © - Vesti online