Petak 19.03.2010.
17:52
Tanjug

Od prvog aprila kazne za funkcionere u sukobu interesa

Marković je istakla da je Agencija organizovala osam okruglih stolova u nekoliko gradova u Srbiji da bi lokalne i državne funkcionere upoznala sa novim zakonskim odredbama o sukobu interesa.

Namera Agencije bila je da u direktnom razgovoru sa funkcionerima predstavi odredbe Zakona i posledice njihovog nepridržavanja, da sutra niko ne može da kaže da nije obavešten i da nije znao da je u sukobu interesa, rekla je Marković novinarima uoči završnog okruglog stola u Beogradu.

Ukoliko Agencija, po isteku roka od 90 dana koliko je ostavljeno da se funkcioneri opredele za jednu od funkcija, utvrdi da se funkcioner nije izjasnio, Agencija će ga obavestiti da nije ispunio obavezu i ostaviti mu naknadni rok da se izjasni.
Potom se primenjuju raspoložive mere, kako je rekla Marković, u zavisnosti od okolnosti.

Prema njenim rečima funkcioneri u Vojvodini, kao i svi u Srbiji, podležu istoj obavezi, jer postoji striktna zabrana obavljanaja više funkcija.

Čedomir Čupić

Međutim, utvrđeni su izuzeci od striktne zabrane, koji se odnose na odbornike u lokalnim skupštinama i oni mogu istovremeno biti narodni poslanici, rekla je Marković, objašnjavajući da nije nespojivo istovremeno obavljanje funkcija u zakonodavnim organima.

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić je rekao da je novim odredbama zakona rizik od zloupotreba ili situacija "na ivici legalnosti" isključen.

Razdvojene funkcije omogućavaju da sve što političari rade bude vidljivo i jasno, a i sami će biti rasterećeniji, rekao je Čupić.

Prema njegovim rečima to će omogućiti da se jednim delom mogućnosti političke korupcije i trgovine uticajima učine vidljivim.
Sama ta vidljivost preventivno deluje da ne dođe do zloupotreba, zaključio je Čupić.

2024 © - Vesti online