Sreda 19.02.2014.
17:01
S. J. - Vesti

Mig sa zapada za rušenje Ukrajine: Šta košta, neka košta!

Bivši bokser, ukrajinski opozicionar Vitalij Kličko, po nedavnom povratku iz Berlina zapretio daljom "krvavom eskalacijom" sukoba, kad ono - istina
 


Bojeva municija je došla na red u času kada je šef države ispunio ključni zahtev demonstranata i amnestirao sve uhapšene učesnike protesta, bez obzira na njihove rušilačke "podvige". Time je otpalo i sredstvo pritiska na Janukoviča, pa je sada EU morala da radikalizuje proteste i tako dokaže Americi da računa na nju u strateškoj borbi sa Rusijom oko Ukrajine.
 

Vežbali na Kosovu

Portal German-Foreign-Policy ovde pominje i angažovanje nemačke Savezne obaveštajne službe BND na Kosovu 90-tih godina ("Strategija eskalacije"). Tada su "pomogli u naoružavanju bandi Kosovara UČK kako bi njihova borba protiv jugoslovenskih snaga bezbednosti eskalirala, da bi konačno 1999. godine Nemačka i NATO intervenisali".

Bivši bokser, a sadašnji "revolucionar po meri nemačke politike", Vitalij Kličko, tražio je ostavku predsednika Janukoviča, a posle misije u Berlinu zapretio je daljom "krvavom eskalacijom" sukoba, piše spominjani nemački portal i dodaje da je sa dva tuceta mrtvih i stotinama povređenih - ova pretnja već dobila na snazi.


Ceo svet zna da je "Prva četa organizacije ukrajinskih nacionalista" produžena ruka fašista, saradnika nemačkih okupatora u Drugom svetskom ratu. Njihov plakat sa pozivom narodu da sakuplja oružje i daje pare za municiju, na Zapadu niko ne spominje, a još manje osuđuje. Umesto toga preti se vlastima u Kijevu sankcijama, dok neonacisti iz pokreta Desni blok razvaljuju policijske prepreke i pale patrolna kola. Neke poslanike su ispred parlamenta jurili kao divljač i pendrecima ih sabili u automobile, da bi odmah potom zapalili sedište vladajuće stranke.


Na sve to, aktuelni šef nemačke diplomatije kritikuje uopšteno "nasilje" u Kijevu, a posebno ono koje primenjuju snage bezbednosti. U novembru je jedan visoki funkcioner Ministartva odbrane u Berlinu postavio pitanje: Gde bi trebalo da budu istočne granice EU, a gde zapadne granice ruske interesne zone? Za nemačko mešanje u unutrašnje stvari Ukrajine taj sada već bivši funkcioner je rekao da se radi o "novoj i velikoj geopolitičkoj igri". Vojni stručnjaci odavno znaju da se "bez Ukrajine, Rusija vojnički ne može valjano odbraniti". Zato je parola za preuzimanje vlasti u Kijevu jasna: "Šta košta, neka košta!". 

Ukrajinci žrtva "nove, velike geopolitičke igre"

Pročitajte još:

* Janukovič: Proglašavam Dan žalosti

* "U Ukrajini izgleda počeo građanski rat"

* Kličko: Janukoviču, zaustavi krvoproliće

2024 © - Vesti online