Sreda 19.02.2014.
14:41
Telegraf

Da li je dobro da deca imaju mobilni pre 12. godine?

Šta će njoj telefon? Premala je!
 

Problem broj jedan - ona deca koja nemaju mobilni telefon osećaju se manje vrednom. Javlja se ljubomora...

Problem broj dva - telefon koriste za snimanje vršnjačkog nasilja.

- Ukoliko puštate dete da ide samostalno u školu ili negde drugde, bez nadzora, detetu treba kupiti mobilni od početka polaska u školu. Međutim, preporuka je da se kupi onaj najosnovniji model kojim može da pozove i da šalje poruke, a sve to zbog lične bezbednosti. Telefon ne bi trebalo ni da ima kameru niti bilo koje druge funkcije jer detetu može da odvlači pažnju na časovima. Takođe, treba im objasniti za šta telefon služi: da se poruka pošalje i primi, da se pozove i da se bude zvan, kaže Dragana Ćorić, predsednica udruženja “Roditelj” Novi Sad.

Problem broj tri - Jedan od razloga zbog kojih bi trebalo pričekati sa smartfon telefonima je i što bi dete moglo da bude pokradeno, što bi predstavljalo veoma neprijatno i traumatično iskustvo.

- Deca već u četvrtom razredu nose u školu telefone sa tačskrinom, tablete i slično, što je apsolutno nepotrebno. Takođe, roditelji bi trebalo da postave granice i da upitaju dete, ukoliko im traži moderniji telefon, zbog čega im je potreban? Deca pokušavaju da diktiraju pravila, pa prebacuju roditeljima da su loši jer im nisu kupili nešto. Međutim, treba ih naučiti da se drugi ljudi, kao i vršnjaci u razredu procenjuju po tome ko su i kako se ponašaju, a ne na osnovu toga šta sve imaju, dodaje Ćorić.

Problem broj četiri - Deca ne doživljavaju mobilne telefone kao sredstvo za komunikaciju, nego kao sredstvo za igranje igrica. Kako objašnjava Ćorić, često se dešava da mole roditelje da uzmu postpejd broj, kako bi imali dovoljno megabajta u paketu za skidanje različitih aplikacija.

Pravila i kazne

Psiholozi, pak, tvrde da je svako dete individua za sebe i da ne postoji jedinstveno mišljenje o uzrastu u kojem je mobilni telefon “dozvoljen”. Treba ustanoviti pravila korišćenja aparata, kao i kazne koje će uslediti ukoliko se ona ne poštuju. Međutim, treba imati u vidu i da sa modernim telefonima vreba i opasnost od korišćenja interneta bez nadzora.

- Sa nekih 12 godina je moguće da dete možda vidi neki lepi događaj koji želi da zabeleži, neku lepu sliku koju hoće da fotografiše. Tada bi mu trebalo dozvoliti moderniji telefon. Međutim, pre toga bi trebalo obaviti ozbiljan razgovor sa detetom, zbog korišćenja takve tehnologije za dokumentovanje različitih situacija vršnjačkog nasilja. Treba im objasniti da telefon ne koriste tako što će snimati gluposti ili jedni druge, i takve stvari kačiti na Fejsbuk ili Jutjub, jer će na taj način ugroziti sigurnost i psihičko stanje svojih drugova i drugarica iz razreda, objašnjava predsednica Udruženja “Roditelj” Novi Sad.

2024 © - Vesti online