Utorak 18.02.2014.
14:35
24sata.rs

"Beograd na vodi" počinje od marta?

Na starim savskim kolosecima niču prve četiri zgrade
 

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić i predsednik Privremenog veća Beograda Siniša Mali najavili su juče da će tokom marta početi prva faza radova, odnosno izmeštanje trećine koloseka, kako bi se oslobodio teren za izgradnju prve četiri zgrade.

"Do kraja godine počeće izgradnja kule i najvećeg tržnog centra na Balkanu. Šta će biti preostale dve zgrade biće poznato u prvim nedeljama marta, ali verovatno će to biti hoteli", rekao je Mali.

U martu će se raditi i na izradi idejnog projekta za konačan izgled "Beograda na vodi" kada će se državni predstavnici sastati i sa svim eminentnim arhitektonskim udruženjima kako bi se dobilo najlepše i najfunkcionalnije rešenje. Trenutni projekat oslikava prostor koji će biti preuređen i kako će otprilike izgledati pri okončanju radova.

Srđan Rupar, direktor projekta "Beograd na vodi", za "24 sata" je rekao da bi izmeštanje koloseka trebalo da traje oko pet meseci. Kamen temeljac za "Beograd na vodi" mogla bi da bude i najavljena rekonstrukcija zgrade "Geozavoda" koja bi trebalo da bude gotova već u maju.

"Kreću radovi na sanaciji i adaptaciji dela zgrade koja bi služila kao komunikacijski centar i bila otvorena za javnost. U saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture koristi se već urađeni projekat jer treba voditi računa da se ne naruši osnovni izgled", kaže Rupar.

On dodaje da se neće sanirati cela zgrada, koja s podzemnim etažama ima 8.000 kvadrata, već samo deo zgrade iz kojeg bi se koordinirao projekat "Beograd na vodi", a ta rekonstrukcija košta dva miliona evra.

"Da radimo celu zgradu to bi koštalo sedam miliona evra. Spolja će zgrada zablistati kada se očisti fasada, unutra će se voditi sastanci, dok će građani u velikoj sali moći da vide projekat u razmeri 1:5", dodao je Rupar.

2024 © - Vesti online