Utorak 18.02.2014.
13:15
Srna

"BiH ne može da ima jednog predsednika"

Republika Srpska neće dozvoliti da se evrointegracije BiH koriste za modeliranje ustavnog uređenja zemlje s ciljem slabljenja autonomije Srpske: Dodik
 

Predsednik Srpske je istakao da jeste za evropsku perspektivu BiH, ali samo ukoliko ona ne podrazumeva ukidanje ili smanjenje autonomije Republike Srpske.

- Želimo da budemo vidljivi u tom procesu i da učestvujemo u procesu evropskih integracija. Proces koji smo ranije imali, a koji se zvao funkcionalna BiH u pravilu je tražio nove institucije i nove organe na nivou BiH, podsetio je Dodik i napomenuo da je to bilo usmereno ka tome da Republika Srpska izgubi svoje nadležnosti, institucionalno se ojača BiH i time smanji autonomija Srpske.

- Mi smo rekli da je to put koji ne želimo da sledimo i drago nam je što smo sada u poziciji da pregovaramo o mehanizmu koordinacije u BiH, koji uvažava nadležnost svih nivoa vlasti i obezbeđuje uključivanje svih nivoa vlasti", rekao je predsednik Srpske, naglasivši da je Republika Srpska obezbedila institucionalne kapacitete da prihvati evropska pitanja i da se sa njima nosi.

Dodik je istakao da je svestan da je evropski put - put prilagođavanja, ali da ne bi trebalo da se mnogo razlikuje od onog koje su prolazile druge zemlje koje su se pridruživale EU.

On je podsetio da je stav SNSD-a, čiji je predsednik, da BiH mora da bude demilitarizovana, te da u tom smislu kao svoje veliko dostignuće posmatra ukidanje služenja redovnog vojnog roka.

2024 © - Vesti online