Utorak 18.02.2014.
00:20
Beta

Đilas: Iz ekonomske krize podizanjem proizvodnih kapaciteta

Dragan Đilas
 

Kako se navodi u saopštenju DS, Đilas je u poseti selu Kruščica kod Bele Crkve rekao da država mora da uspostavi sistem zaštite i sigurnosti individualnog poljoprivrednog proizvođača, od pomoći u proizvodnji, preko poboljšanja kvaliteta i prinosa, do garantovanog plasmana proizvoda.

"Ako država uđe u projekat podrške, a vi to, od dela ostvarene dobiti, počnete da vraćate na deset godina za tri godine, da li je to rešenje prihvatljivo? Što više budete proizvodili, to će se lakše živeti.

Predsednik DS je rekao da je na primeru PKB dokazao da ne stoji teza da je sve državno i neodrživo.

"Zatekli smo firmu u kojoj 16 godina nisu plaćali poreze i doprinose, struju, firmu sa lošom mehanizacijom i uništenim stočnim fondom. Posle šest meseci, stvorili smo tim od 2.000 ljudi koji su se borili za firmu. Prosečna plata je sada veća od 45.000 dinara i redovna je", kazao je predsednik DS.

Kako je objasnio, država treba subvencijama da podrži transport domaćih proizvoda do inostranog tržišta. Đilas je naglasio i da nije protiv da se država zaduži, ukoliko se ta sredstva plasiraju u poboljšanje životnog standarda građana.

"Zamislite da su tih pet milijardi uložili u prehrambenu industriju i poljoprivredu. Potrebno je izgraditi sistem, strategiju sa razvijenim mehanizmima. Time se ne mogu baviti političari koji nemaju ni dana radnog staža u privredi".

Govoreći o školstvu, Đilas je naglasio da "nije sramota nemati fakultet. Sramota je kada kupujete diplome i obesmislite rad dece koja pošteno uče", zaključio je Đilas.

2024 © - Vesti online