Ponedeljak 17.02.2014.
17:53
Beta

Tači: 2015. Kosovo dobija vojsku

Hašim Tači
 

Govoreći pred defileom pripadnika BSK i Kosovske policije, koji je održan tačno u podne u centru Prištine na trgu Zahir Pajaziti, u blizini Grand hotela, premijer Tači je rekao da se oseća ponosnim što su BSK uspešna priča.

"Ovo će biti poslednji defile BSK na obeležavanju godišnjice nezavisnosti Kosova. Od sledeće godine ta će institucija biti poznata kao Oružane snage Kosova", rekao je Tači i dodao da će te snage preuzeti punu odgovornost u oblasti bezbednosti.

Tači je rekao da će OSK imati novi mandat i da će to podrazumevati odbramabene kapacitete i njihovu spremnost i sposobnost da očuvaju suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

Predsednica tzv. Kosova Atifete Jahjaga je rekla da na šestu godišnjicu nezavisnosti građani Kosova treba da dokažu da uspešno ostvaruju i čuvaju ono za šta su generacije građana Kosova decenijama polagali svoje živote.

"17. februar obeležava nepovratnu i nedvosmislenu istoriju države Kosovo", rekla je Jahjaga i dodala da je period neprijateljstva na Balkanu prošlost i da je sada vreme integracija u evropske strukture. Jahjaga je rekla da je nezavisnost garant mira, stabilnosti i sigurnosti u regionu jugoistočne Evrope.

Ona je rekla da ima još mnogo posla na stvaranju pravne države, koja će obezbediti red i mir u svakom delu Kosova. Na manifestaciji je govorila i amabasadorka SAD na Kosovu, Trejsi En Džejkobson.

Proslava šeste godišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova započela je 14. februara, dok je današnji deo obeležavanja započet polaganjem cveća na grobove prvog predsednika Kosova, Ibrahima Rugove, i prvog komandanta Oslobodilaćke vojske Kosova, Adema Jašarija.

2024 © - Vesti online