Ponedeljak 17.02.2014.
12:47

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Humani Milomir: Za 6 decenija - 6 miliona € iz Kanade

Ponosan na prezime: Milomirov nećak Radoje Glavčić

Umesto Glavčića, koji se iz Srbije, iz rodnih Popa, sela kod Jošaničke Banje, otisnuo u pečalbu 1948. godine, medalju je primio njegov nećak Radoje Glavčić.


- Bio je siroče u potrazi za parčetom hleba. Neko vreme je šegrtovao u Beogradu, a po ratu, dok je služio vojsku, ne mireći se s jednom nepravdom, čamcem je pobegao preko Prespanskog jezera. "Otplovio" je u Grčku. Onda ga je put odveo u Italiju, pa u Kanadu, gde se i skrasio, u gradu Nijagara Fols - priča za "Vesti" Radoje. On objašnjava da se njegov stric bavio mnogim poslovima, od metalskih do stolarskih, ali je zahvaljujući radu i umeću stekao imetak - dva hotela kraj Nijagare, bioskop, stotine hektara zemlje...


- Umeo je da kupi, ali i da proda, i tako oplodi svoj kapital. Zato je danas jedan od najbogatijih Srba u Kanadi - hvali strica Radoje Glavčić.


Milomir se u Srbiju ne vraća, a nostalgiju leči tako što pomaže rodni kraj i narod.

Pomaže zdrave, bolesne, mlade i stare

Moj stric dva puta godišnje šalje novac za oko 60 domaćinstava. Svakom od svojih rođaka šalje od 2.000 do 5.000 evra. Pomaže školovanje i studiranje mladih, ali i starijima u nevolji. Za bolesne redovno šalje novac, a od srca je pomagao i izbeglicama - podseća Radoje Glavčić.

- Na pitanje zašto to radi, uvek ima isti odgovor: "Zadovoljan sam što moje malo nekome znači mnogo. Ako sam nekome umanjio nevolje i olakšao život, pa se tamo daleko, u mojoj Srbiji, neko toj mojoj pomoći raduje, ja sam srećan" - citira Radoje reči svog strica, sa kojim se svakodnevno čuje telefonom.


On prenosi čitaocima "Vesti" da je veliko državno priznanje Milomira veoma obradovalo, ali i raznežilo i rastužilo.


- Kad je čuo da je dobio Sretenjsku zlatnu medalju, moj stric je uzdahnuo i zaplakao od sreće, priznajući da mu Srbija sve više nedostaje - otkriva Radoje Glavčić.


Milomir decenijama pomaže svoje zemljake i državu. Šalje novac ugroženima, finansira gradnju puteva, crkava, domova kulture... O njegovom trošku sada se u Kraljevu gradi most preko Ibra. Veliki humanista dobio je pre nekoliko godina Orden Svetog Save, a Raška i Kraljevo proglasili su ga počasnim građaninom.

2024 © - Vesti online