Ponedeljak 17.02.2014.
14:02
D. Dekić - Vesti

Nema pravde za albanske zločine

Užas: Ostaci autobusa u kojem je poginulo 12, a ranjeno 43 putnika
 


Aktiviranjem mine na magistralnom putu, 16. februara 2001. godine, u Livadicama kod Podujeva, u vazduh je minom dignuto prvo u konvoju od šest vozila kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije putovali. Na licu mesta je stradalo 10 osoba, a od zadobijenih povreda su preminula još dva putnika. Za diverziju je bio optužen kosovski Albanac Fljorim Ejupi i u prvostepenom postupku osuđen je na 40 godina zatvora, da bi ga Vrhovni sud Kosova u martu 2009. godine u drugostepenom postupku oslobodio zbog nedostatka dokaza.


Predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, Nataša Šćepanović ističe da nada da će krivce stići ruka pravde, posle 13 godina sve više bledi.

Stradale čitave porodice

Mučki napad na raseljene Srbe sa Kosova i Metohije koji su išli da posete groblja gde su sahranjeni njihovi najbliži, desio se na samo pola kilometra od punkta snaga Kfora. Osim dvogodišnjeg mališana Danila Cokića, smrtno su stradali i njegovi roditelji Njegoš i Snežana Cokić koja je bila u poodmakloj trudnoći. Život su izgubili i Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić, Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović i Veljko Stakić.

- Lice optuženo za taj zločin je oslobođeno, što nam govori da je sve bilo organizovano i planirano. Kada kazna ne postoji, očit je cilj da se odbrani para organizacija, nekadašnja oslobodilačka vojska Kosova i sva krvava dešavanja skoro dve decenije unazad - kaže Šćepanović za "Vesti".


Politika je, ističe ona, umešala prste, a veći deo međunarodne zajednice podržao formiranje nove države.


- Ako bi se klupko svih tih zločina odmotalo do kraja, postavilo bi se i pitanje temelja te države Kosovo i onih koji čine njenu vladajuću strukturu u Prištini - zaključila je Šćepanovićeva.


Rasvetljavanje zločina u Livadicama je, prema rečima Aleksandra Vulina, ministra bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju, "pitanje svih pitanja".


- Znamo li nekoga ko je kriv za taj zločin, da li je kažnjen neko za to? To je pitanje svih pitanja, da li će zločini nad Srbima biti tretirani kao nešto za šta počinioci ne treba da budu kažnjeni ili će biti tretirani kao zločini svuda u svetu, zločini nad ljudskim bićima - rekao je Vulin.


Kancelarija za KiM Vlade Srbije zatražila je od međunarodne zajednice hitno obnavljanje istrage, naglasivši da ovakvi slučajevi ne mogu nikada da se zatvore i proglase zastarelim.


Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je da je Euleks spreman da obnovi istragu ako bude novih dokaza.

Imamo pravo na istinu!

- Neprestano, svakodnevno kao Udruženje apelujemo da se nepravedno radi i da zločini moraju da se reše kako bi porodice ubijenih znale punu istinu o sudbini najbližih, a krivci bili kažnjeni za zlodela kako se to svuda u svetu radi - kaže Nataša Šćepanović.

2024 © - Vesti online